Otvaranje Festivala francuskog filma

Bioskop Doma omladine skoro nije doživeo da se traži mesto više... Iako u sali željnoj renoviranja, Vikend francuskog filma otvoren je svečano uz francuski debi Raše Bukvića "Kalifornija"

Gužva u bioskopskoj sali DOB? Dokaz da je sve moguće kada je bgd filmska publika u pitanju! Skoro nadrealno je delovalo gurkanje za mesta, raspitivanje da li će biti otvoren balkon, razvijanje teorija zašto na nekim mestima piše "rezervisano"...

"To su mesta za sponzore festivala", kaže ljubazna organizatorka. Divna vest - sponzori vide mogućnosti i van prvih redova  Centra "Sava". Ipak, strpljivi su posle kraćeg čekanja postali "The Rezervisani". Jer, sedelo se i na podu.

I šou je počeo! Svečano, iako u sali koju očekuje ozbiljno renoviranje. Bina puna zadovoljnih lica organizatora i gostiju. Aleksandar Todorović, direktor Festivala srpskog filma u Francuskoj, a sada i obratno - Festivala francuskog filma u Srbiji, podsetio je kako je nastala ideja za pokretanje ovog festivala. ’’Kada je gradonačelnik Nenad Bogdanović otvorio Festival srpskog filma predložio sam mu da napravimo nešto slično u Beogradu...Ovo je logičan nastavak festivala, koji je u Francuskoj održan tri puta zaredom.’’

Gradski tim predstavljao je sekretar za kulturu Darjan Mihajlović, koji je sa zadovoljstvom istakao da je ’’Bgd jedan od šest gradova u svetu koji su nosioci ordena Legije časti", dok je direktor DOB, Milan Lučić, najavio da je ovo jedan od poslednjih događaja pred veliko renoviranje.

Ipak, zvezde otvaranja Vikenda francuskog filma bili su reditelj filma ’’Kalifornija’’ Žak Fijeski (Jacques Fieschi) i glumica Milen Demonžo (Mylene Demongeot). Publika je verovatno očekivala i Rašu Bukvića, o čijem se silovitom proboju u francuski film priča već neko vreme, ali je on najavljen kao gost drugog dana festivala zajedno sa Rošidi Zemom (Roschdy Zem). Mada, neki bi najradije upoznali Ludivin Sanje (Ludivine Sagnier)…

Iz DOB u Kaliforniju

Nakon odgledanog rediteljskog debija uspešnog scenariste Fijeskija (Trg Vandom, Neli i gospodin Arno, Natali X), nametne se pitanje: Zašto tako bledo ostvarenje na samom otvaranju festivala? Možda neki dobri scenaristi ipak ne treba da naprave rediteljske korake. Posebno kada se radi o slobodnijoj adaptaciji romana, kao što je slučaj s filmom "Kalifornija", koji je snimljen po romanu Žorža Simenona, inače svekra gošće Milen Demonžo.

Pravu francuski opasnu, malo mračnu, dovoljno perverznu zabavu prvih sat vremena filma, u provaliju strmoglavljuje zaplet u vidu ispodprosečne krimi-priče. Vrhunski užitak je voajersko posmatranje prividno lagodnog života predivno grešne Magi (Nathalie Baye), njenih prijatelja-pijavica (Mylene Demongeot, Xavier de Guillebon, Antoine Bibiloni) i srpske emigrantske posluge (Roschdy Zem, Raša Bukvić). Sve se menja kada se posle devet godina u Magin život vrati ćerka Elen (Ludivine Sagnier), a bankovni račun počne polako da se prazni. Krađa jednog skupocenog prstena menja tok priče, seli je u Bgd i šalje ovaj film direktno u bled televizijski prosek.

Inače, ova Kalifornija nije u SAD, već u Kanu i jedan je od najatraktivnijih momenata ovog ostvarenja. Sasvim drugačiji Kan. "Normalan grad" u kome se ne nose samo skupocene letnje haljine, ne šeta po crvenim tepisima i osmehuje za fotografe. Ako ništa drugo, "Kalifornija" je barem razbila festivalsku sliku.

I pored kolektivnog glumačkog preterivanja, radi se o dobrom kastingu i velikom trudu svih glumaca. Zvezda je svakako Natali Baj, ali i Milen Demonžo, primetno odrasla Ludivin Sanje, "najsrpskiji Marokanac od svih" Rošidi Zem... Ipak, domaća publika je čekala da vidi ulogu Raše Bukvića za koju je nominovan za Cezara. Sećajući se serije "Stižu dolari", možemo reći da je Raša baš imao sreće na kastingu. Posle samo tri meseca učenja jezika počeo je da glumi na francuskom i grli se sa Ludivin Sanje. Šta uradi motivacija od čoveka!

Možda su obe Kalifornije obećane zemlje, ali "Kalifornija" ne mrda od bledog statusa filma koji obećava! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još