Na današnji dan počela je njegova era: Novak Đoković 23. jula 2006. godine osvojio prvu ATP titulu

Na današnji dan 2006. godine srpski teniser osvojio je svoju prvu ATP titulu u holandskom gradu Amersfortu.

Tada 19-godišnji Đoković u finalu je savladao Čileanca Nikolasa Masua sa 7:6(5), 6:4, a na celom turniru nije izubio nijedan set.

- Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u 'dečjem danu' na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena - seća se tadašnji direktor turnira Hans Felijus.

Đoković je na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i Masua.

Već sledeće godine je ušao među Top 10 na ATP listi, a dve godine od prvog trofeja je osvojio i prvi Gren slem, Australijen Open.

U međuvremenu Đoković je osvojio 64 ATP titule, od čega 29 su Mastersi i 12 Gren slemovi, ostvario je 732 pobede uz 150 poraza.

Na prvom mestu liste je proveo 208 nedelja, peti je svih vremena, iza Džimija Konorsa (208), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (302).

Izvor: B92

Pogledajte još