Promocija knjige "Faktor Čerčil": Iz ove knjige mnogo sam naučio o životu

Džonsonova analiza političkog puta nekadašnjeg premijera Velike Britanije i ključnih odluka u njegovoj dugoj karijeri, izazvala je veliku pažnju iako je Čerčil bila tema mnogim autorima.

- Veoma je teško smestiti ovo štivo u neki žanr. Autor se posvetio surovo objektivnoj analizi ličnosti jedinog demokratskog premijera u to vreme. Jedina demokratija protiv totalitarizma bila je Velika Britanija - obratio se okupljenima Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.

Ipak, sa političkim opredeljenjem koje se pripisuje Čerčilu, ali i objektivnosti autora nije se složio manadatar vlade Aleksandar Vučić.

(old_image)

- Pročitao sam knjigu i na srpskom i engleskom, pošto sam čuo pritužbe na prevod i na izdavača, a kod nas će uvek neko da se žali. Ja većih razlika ne vidim. Ipak, sa nečim se ne slažem - kažu Čerčil je bio liberal, levičar. Njegova ključna ideologija je bila napredak i boljitak Velike Britanije. Sve drugo je bilo podređeno tome, a u skladu sa tim menjao je svoje stavove i mišljenja. Bojim se da je manipulativnost Čerčila ostavila traga i na Džonsonovu objektivnost – rekao je Vučić, istakavši veliku hrabrost Čerčila, koji se suprostavio i "Dejli mejlu" i "Tajmsu2, kada su mu govorili da se preda u Hitlerove ruke.

(old_image)

Lider SNS-a ukazao je i da se Čerčil vodio svojim instinktom i da je oduvek bio fasciniran njegovom strašću u odbrani sopstvenih odluka.

- Umeo je da podiđe Amerikancima, čak je i nacrtao zajedničku valutu SAD-a i Velike Britanije. Iz ove knjige mnogo sam naučio o životu i donošenju političkih odluka - dodao je Vučić

Na vezu Amerike i Velike Britanije preko Čerčila ukazao je i ekspert za međunarodne odnose Lari Grosman, ali sam autor Džonson.

(old_image)

Mandataru Vlade su se na promociji pridružili i ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Ivica Dačić i Aleksandar Antić, kao i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i gradski menadžer Goran Vesić.

(old_image)

Izvor: Blic

Pogledajte još