Najda i Gale

Kada na scenu izađu dva velika pevača i odlična muzičara koji su, uz to, uigrani kroz višegodišnje zajedničke klupske nastupe, onda konstatacije tipa "sjajna svirka", "izvanredan provod", jednostavno – nisu potrebne. Dovoljno je reći – sve je bilo uobičajeno, na njihovom nivou
 
Najda i Gale često sviraju u Beogradu, ali to nimalo ne smanjuje interesovanje za njihove nastupe. Klub "Fest" je u petak, prema očekivanjima, bio krcat, a pevački asovi željni da još jednom od početka otklone svako moguće povezivanje sa rečju "tezga". 

Uvodna pesma "White Wedding" najavila je da će, ovoga puta, strani hitovi poslužiti za zagrevanje – i to kakvo. Kada se na njihovom repertoaru nađu "Hush", "Bad Love", "Layla" - sve je tu: i maksimalno poštovanje prema velikanima koje su te pesme proslavili, i neophodan lični pe;at u interpretaciji. 

U "Fest" je te noći nakratko svratila i "Proud Mary". Šteta je jedino što bar u ovakvoj prilici, od prekaljenih rokera nismo čuli verziju Creedence-a, uz apsolutno poštovanje opšte poznate obrade Tine Tarner. A onda je krenula poznata priča o profesoru koji voli klavir i bas. Jedan od najvećih hitova grupe Smak označio je kraj "zagrevanja". Međutim - nije samo "Profesor" zvučao "profesorski". Odmah su zazveckale "Daire", pa je na red konačno došao dugo očekivani set hitova Kerbera - "Bolje da sam druge ljubio", "Kad ljubav izda", "Čovek od meda"... Sve to se horski peva na koncertima već 15-20 godina, pa što bi ova svirka bila izuzetak? 

Povratak Smaku uz heavy verziju "Crne dame" bio je vrlo neobičan. Uopšte, Najda se trudio da gotovo svaku svoju interpretaciju "oboji metalno", bar na kraju, što, generalno, nije zvučalo loše, ali je na momente bilo prenaglašeno. Međutim, bivši vokal Smaka koji je, kao gost, otpevao i novi album Generacije 5, dobio je "stručne pohvale" za sviračko umeće. "Uz Točka je i ovaj naučio da svira gitaru", prokomentarisao je jedan njegov mlađi kolega u publici. 

Naravno, red se zna, zvezda broj jedan je, ipak, Gale. Frontmen Kerbera ne samo što je "konzervirao" izgled, već i peva kao u najslavnijim danima niškog benda. Svim srcem navijamo za najavljivani povratak Kerbera. Sudeći po reakcijama publike, to bi bio pun pogodak! 

Za nekih tridesetak dana Beograđani će verovatno ponovo videti plakate koji najavljuju svirku Najde i Galeta. Nadamo se da će ponovo, kao i u petak, uz njih biti ceo bend, jer je tada ugođaj kompletan. 

Ostale fotografije pogledajte u našoj foto-galeriji:

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović
 

Pogledajte još