Naučnici otkrili još jedan dokaz o neverovatnoj inteligenciji vrana

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg deteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, prenosi Sputnjik.

Naučnici vrane na Novoj Kaledoniji proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše New scientist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete, na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju.

- Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta - napisao je rukovodilac istraživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs.

Naučnici, međutim, napominju da je reč o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Izvor: NationalGeographic.rs / Tanjug

Pogledajte još