Obeležavanje 95. godišnjice smrti Kralja Petra I

Kuća kralja Petra I, ustanova kulture GO Savski venac i Zadužbina Kralja Petra I sa Oplenca obeležiće 95. godišnjicu kraljeve smrti dvodnevnim programom 16. i 17. avgusta 2016. godine u Kući kralja Petra I na Senjaku (Kralj Petar I Karađorđević preminuo je 16. avgusta 1921. godine u kući na Senjaku, u ulici Vase Pelagića 40).

Goste će pozdraviti Tanja Marinković, zamenica predsednika Skupštine GO Savski venac, Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu, a izložbu će otvoriti Dragomir Acović, član Krunskog veća i predsednik Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku "Beli orao".

Uniforma je nastala kao rezultat projekta Rekonstrukcija uniforme Kralja Petra I Karađorđevića, odnosno višemesečnog rada istoimene radionice koju je vodio MA Boris Čakširan, dipl. slikar – kostimograf, sa učenicima Škole za dizajn. U radu radionice učestvovali su Marina Skrinjik Ćorić, dipl. slikar kostimograf, nastavnik Istorije kostima i Oblikovanja odevanja u Školi za dizajn i učenici ove škole. Projekat „Rekonstrukcija odeće iz epohe“ osmišljen je kao rad u kreativnoj radionici sa ciljem da i na ovaj način približi polaznicima i posetiocima nacionalnu istoriju i predstavi jedan segment biografije vladara značajnog u novijoj srpskoj istoriji. Uniforma će biti deo stalne postavke u Kući kralja Petra I, namenjena svim posetiocima ustanove.

(old_image)

Projekat je podržao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Izložba “Vojska Kralja Petra I na akvarelima Pavla Vasića”, priređivača prof. Čedomira Vasića, biće otvorena u sredu, 17. avgusta 2016, u 20 časova, u Kući kralja Petra I. Izložbu će otvoriti Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I sa Oplenca, Dragomir Acović, član Krunskog veća i predsednik Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku "Beli orao" i priređivač prof. Čedomir Vasić, akademski slikar.

U sklopu projekta biće organizovana stručna vođenja kroz izložbu, prof. Čedomira Vasića, u četvrtak, 18. avgusta 2016. u 17 časova i u subotu, 27. avgusta 2016, u 11 časova.

Izložba će biti otvorena do 30. avgusta 2016, radnim danima od 12 do 18, subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.

Značajan deo stvaralačkog opusa Pavla Vasića (1907-1993), slikara, istoričara umetnosti, umetničkog kritičara i profesora Univerziteta bio je posvećen proučavanju vojnog kostima, zbog čega se on smatra osnivačem uniformologije kod nas. Na osnovu višedecenijskih istraživanja, Pavle Vasić objavio je knjigu "Uniforme srpske vojske 1808-1918" (Beograd, 1980) koja je postala polazna studija za razumevanje vojnog odevanja u Srbiji. Ova opsežna studija, pored naučnog razmatranja i prikaza razvoja srpskih uniformi tokom više od jednog veka, donosi i originalne crteže i akvarele koji nisu samo rekonstrukcije i ilustracije određenih perioda vojnog službenog odela, nego i autentična umetnička ostvarenja nastala u periodu od 45 godina.

(old_image)

Pored akvarela objavljenih u ovoj knjizi, u zaostavštini Pavla Vasića nalazi se i značajan broj drugih slikarskih radova koji se bave ovom tematikom. Posebno se to odnosi na period vladavine kralja Petra I (1903-1921), period u kome je Pavle Vasić proveo detinjstvo i koga se dosta dobro sećao. Veći broj njegovih slikarskih ostvarenja koji prikazuje razvoj uniformi u ovom razdoblju, omogućio je da se oformi jedna zanimljiva izložba koja bi predstavila izgled srpske vojske u doba kralja Petra I Karađorđevića i bila značajan doprinos programu Kuće kralja Petra I. Tridesetak izloženih radova koji se čuvaju u porodici Vasić, na pravi način će pokazati raznovrsnost uniformi, ali i slikarskog umeća Pavla Vasića. Izložba će biti propraćena odgovarajućim tekstualnim obrazloženjima iz pisanih radova samoga Pavla Vasića ili nekog od njegovih nastavljača. Izložba će zainteresovanoj publici dati uvid u svet srpskih vojnih uniformi s početka XX veka, pre i tokom Prvog svetskog rata i pružiti mogućnst da se upozna sa jednim važnim aspektom umetničkog i naučnog dela Pavla Vasića.

Program je podržao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Pogledajte još