SRBIJA IMA NOVU VLADU: Premijer Vučić i njegovi ministri

0

Posle trodnevne sednice, poslanici su izglasali novu Vladu Republike Srbije. Ovo je njen sastav. Za je glasalo 163, što predstavlja većinu.

Protiv je bilo 62, uzdražanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Sednica je počela u utorak, 9. avgusta kada je mandatar Vučić izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon glasanja, uslediće polaganje zakletve pred Narodnom skupštinom, a zakletva glasi:

„Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom scašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Ivica Dačić – Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova
Ivica Dačić je rođen 1966. u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Dačić je bio član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine.

Nebojša Stefanović – Ministar unutrašnjih poslova
Nebojša Stefanović rođen je u Beogradu 1976. godine.Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011, a doktora nauka 2013. godine na Megatrend univerzitetu. Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine.

Zorana Mihajlović – Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Zorana Mihajlović je rođena 1970. u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kao učenik generacije. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radila je 10 godina u Elektroprivredi Srbije (EPS), u Javnom preduzeću za prenos električne energije „Elektroistok“ Beograd.

Rasim Ljajić – Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.
Rođen je 1964. u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu.Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak, preimenovane u Sandžačku demokratsku partiju 2000.

Dušan Vujović – ministar finansija.

Rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je neko vreme radio i kao asistent. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu Berkli. Radio je kao asistent i na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke (SB).Radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora SB, rukovodio je programom SB u Ukrajini, i bio vodeći ekonomista te banke za Evropu i centralnu Aziju.

Goran Knežević – Ministar privrede
Rođen 1957. u Banatskom Karlovcu, 1982. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.Radio je u Kombinatu „Servo Mihalj“ od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj – Tursta u Zrenjaninu. Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata.

Branislav Nedimović – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine
Branislav Nedimović rođen je 1977. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu.Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine.Cclan je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Aleksandar Antić – ministar rudarstva i energetike.
Rođen je 1969. godine u Beogradu. Diplomirani je ekonomista. Za predsednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran u decembru 2008. i ovu funkciju obavljao je sve do redovnih izbora za organe samouprave u Beogradu u maju 2012.Ponovo je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda u junu 2012. godine i ovu funkciju obavlja do stupanja na dužnost ministra. Poznavalac je funkcionisanja lokalne samouprave, sa višegodišnjim iskustvom u radu gradske i lokalne uprave, kao i upravljanja komunalnim sistemima, razvoja infrastrukture i saobraćaja.

Nela Kuburović – Ministar pravde

Nela Kuburović bila je pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca.

Ana Brnabić – Ministarku državne uprave i lokalne samouprave
je Ana Brnabić, koja je do sada je bila predsednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Poseduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Zoran Đorđević – Ministar odbrane
Zoran Djorđević rođen je u Beogradu 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije. Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Profesionalno iskustvo sticao je na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama.

Mladen Šarčević – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Mladen Šarčević, koji je gimnaziju „Ruđer Bošković“ osnovao 2003, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu „Ruđer Bošković“, čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast „Zaštita životne sredine“ na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ „Nikola Teska“ u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

Zlatibor Lončar – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Za direktora Urgentnog centra (UC) Kliničkog centra Srbije (KCS) imenovan je 2012. godine.

Aleksandar Vulin – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rođen je 1972. u Novom Sadu.Pravni fakultet završio je u Kragujevcu, bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi. Biran je za odbornika u Opštini Rakovica, odbornika u Skupštini grada Beograda, kao i za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Vanja Udovičić – Ministar omladine i sporta
Vanja Udovičić rođen je 1982. u Beogradu, gde je završio Fakultet organizacionih nauka. Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta, koji je za reprezentaciju odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova. Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički.

Jadranka Joksimović – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rođena je u Beogradu 1978. gde je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, a zatim završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „ALFA“. Bila je dobitnik stipendije Ambasade Kraljevine Norveške za ?Generaciju koja obećava“ 2001., a 2000/01. godine i stipendije Fonda za talente Vlade Srbije ?Za najtalentovanije studente u Srbiji“.Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) – programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009.

Slavica Đukić Dejanović – Ministarka bez portfelja
Slavica Djukić Dejanović završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine.Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.

Milan Krkobabić – Ministar bez portfelja Milan Krkobabić jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije – PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine. Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima – od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Izvor: Kurir

Foto: Printscreen/ Youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.