Zašto banana za doručak nije dobra ideja?

0

Ukoliko ste među onima koji za doručak pojedu bananu, trebalo bi da znate da to baš i nije preporučljivo.

Prema rečima eksperata, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti da pokvari vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionista Daryl Gioffre rekao je da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak.

Razlog za to je visok nivo šećera koji za bananu iznosi 25 posto. Zahvaljujući kombinaciji s umerenim nivoom kiselosti uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osećati umornim i gladnim – izjavio je Gioffre.

Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdravog probavnog sistema.

Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi probavni sistem – dodao je nutricionist.

Ali, to ne znači da treba da se odreknete banana, već samo da ih morate kombinovati s nečim drugim.

Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava – istakao je dr Gioffre.

On preporučuje kombinovanje banana s nečim što će neutralizovati kiselinu i usporiti korišćenje šećera i tako sprečiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti kikiriki puter, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.

Izvor: klix.ba

Foto: Ilustracija / Yay Images

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.