Želite da smršate? Pre spavanja popijte neki od ovih 5 napitaka!

Nesanica uzrokuje brojne zdravstvene tegobe poput problema sa gojaznošću, hormonskih problema, stalnog osećaja gladi i porasta šećera u krvi.

Da biste imali kvalitetan san, potrebno je da pažljivo birate šta pijete pre odlaska u krevet. Opšte poznata stvar je da kofein i šećer utiču na slab san. Sa druge strane određeni nutrijenti pomažu da izgradite mišiće, unapredite stabilnost krvnog šećera i pokrenete topljenje masnih naslaga.

MLEKO

Čaša mleka će vam pomoći da spavate čvršćim snom, zahvaljujući zdravim dozama triptofana i kalcijuma. Što više spavate, sledećeg dana ćete imati manju želju za hranom. Mlečni protein kazein se polako vari, što pomaže kod izgradnje mišića tokom noći, navodi se u istraživanju magazina Medicine and Science in Sports and Exercise.

SOK OD GROŽĐA

Samo jedna čaša 100 procentnog soka od grožđa će vaš san učiniti spokojnim. Lučenje insulina u telu tokom noći, do kojeg dolazi zbog konzumiranja prostih ugljenih hidrata poput voćnih sokova, pravilno reguliše biološki ritam tela. U istraživanju magazina International Journal of Obesity iz 2015. godine otkriveno je da resveratrol, antioksidant iz grožđa, utiče na proces topljenja nagomilanih masnih naslaga. I vino sadrži taj antioksidant, ali zbog sadržaja alkohola se ne preporučuje za konzumaciju u toku noći.

ČAJ OD KAMILICE

Ovaj umirujući napitak povećava nivo glicina, neurotransmitera koji opušta živce i utiče na telo kao blagi sedativ. Kamilica povećava i unutrašnju temperaturu tela pa naš sistem reaguje drastičnim hlađenjem samog sebe, što će vas na kraju lakše uspavati. Uz sve to ova lekovita biljka reguliše nivo glukoze u organizmu.

KEFIR

Napravljen od fermentisanog mleka, ovaj prirodni probiotik reguliše nivo zdravih bakterija i tako poboljšava proces varenja. Kefir pomaže i u boljoj absorpciji vitamina i minerala. Brojna istraživanja su pokazala da napici slični jogurtu popravljaju san i performanse tokom fizičkih aktivnosti.

ŠEJK OD PROTEINA SOJE

Soja u mleku ili proteinu u prahu je prepuna amino kiseline triptofan. Unapređuje i kvalitet sna povećavajući nivo melotonina, dok sam triptofan smanjuje dejstvo kortizola i tako se bori protiv masnih naslaga na stomaku. Za potpuni benefit u šejk od proteina dodajte malo nemasnog jogurta, jer ćete tako pojačati dejstvo kazeina i bolje oporaviti telo posle napora.

Izvor: Menshealth

Pogledajte još