„Druga Zemlja“ pronađena u „komšiluku“

Čvrsti dokazi o otkriću naseljive planete na „samo“ 4,25 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje trebalo bi da budu danas predstavljeni na konferenciji za novinare zakazanoj za 19 časova.

Ironično, Proksima Kentauri, najbliža zvezda našem Suncu, krila je možda i najvažniju tajnu za čovečanstvo, a sada je Evropska organizacija za astronomska istraživanja u južnoj hemisferi (ESO) izgleda skinula veo tajne.

Nakon prošlonedeljnih glasina da je otkriven najbliži Zemljin rođak, ESO će predstaviti proverene podatke i snimke na konferenciji za novinare.

Do sada najbliža potencijalno naseljiva ezgoplaneta bila je „Vulf 1061C“ i udaljena je 14 svetlosnih godina, odnosno 126 biliona kilometara od Zemlje.

Koristeći tehniku poznatu kao Metod radijalne brzine, naučnici su posmatrali Proksima Kentauri za znake pomeranja. Suštinski, dok planete kruže oko zvezde, one ispoljavaju mali gravitacioni uticaj koji uslovljava zvezdu da se pomera u maloj orbiti.

Njena udaljenost je ujedno i najvažnija informacija, jer to znači da se nalazi u udaljenim krajevima svemira, nego u Alfa Kentauri, najbližem solarnom sistemu našem.

Alfa Kentauri je udaljen 4,4 svetlosne godine od Sunca i nalazi se u okviru sazvežđa Kentauru. Otkriveno 1915. godine, veruje se da se sastoji od tri zvezde - Alfa Kentauri A, Alfa Kentauri B i Proksima Kentauri, malom crvenom patuljku, odnosno zvezdi male mase.

Dok se dve veće zvezde mogu videti golim okom na vedrom nebu, Proksima Kentauri je premala da bi se tako posmatrala, ali možda je, do sada, krila najveću tajnu.

Izvor: RTS

Pogledajte još