#BOOKTALK2016 - Sanja Jovičić: Autori ex-yu prostora i njihove knjige lakše direktno pronalaze put nego što to rade izdavači

Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija "Nedelja knjige",od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.

Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom "Walk & Talk" aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u "Teatru". Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.

Na panelu "Između države, pisaca i čitalaca: Tradicionalni "Book Talk" panel izdavača" učestvovaće i Sanja Jovičić, posle kratkog rada kao profesorka književnosti i novinarka, počela je da se bavi izdavaštvom, a od 2007. godine je na rukovodećim pozicijama u izdavačkim kućama Službeni glasnik, BIGZ školstvo i BIGZ Publishing u Beogradu, te Fraktura u Zagrebu, gde je trenutno direktorka marketinga i prodaje.

Čini se da je knjiga ponovo u modi. Sajmovi su veoma posećeni, izdavači skoro svakodnevno objavljuju novu literaturu, knjiga se ponovo poklanja... Kako ocenjujete ovu sliku?

- Knjiga je uvek u modi. Pitanje je ko prati „modu“, koliko intenzivno i kako. Pitanje kvaliteta je u stvari ključno – kvaliteta odabira i uređenja knjiga, nezavisnih knjižara i knjižarskih lanaca (posebno prodavaca knjige), prikaza knjiga u medijima, festivala, sajmova, promocija knjiga, čitalačkog odabira…Kvalitet u svim ovim segmentima nije sjajan. Pa čak i kada jeste, npr. izdaju se izuzetni naslovi, dešava se da oni nisu vidljivi od mora onih koji to nisu. Tu je zakazala uloga knjižara, medija, izdavača, i na kraju, ili na početku – države. Država kao regulator trebalo bi da zagovara vrednost.

Da li ste vi kao izdavač zadovoljni ovim trendom?

- Upornim radom posvećenih i odgovornih izdavača vredna knjiga dopire do čitalaca i taj krug čitalaca je uvek tu. On se ne smanjuje, ali da bi rastao potreban je jako veliki angažman. Putevi knjige do čitalaca su znatno složeniji nego ranije. Hiperprodukcija „lake literature“ i njeno isticanje u prvi plan još ih više komplikuju.

Radite u Srbiji i Hrvatskoj i kako biste ocenili odnos države prema izdavaštvu?

- U obe države postoje sistemi za pružanje podrške knjizi, u Hrvatskoj nešto malo raznovrsniji i novčano veći, ali ti sistemi su okoštali, kontroverzni i nedovoljni. S vremena na vreme na njima se projektuju sve slabosti naših državnih aparata: ideološki i politički uticaji, klijentelizam, interesno povezivanje… Pa čak i kada uspemo da napišemo dobre strategije, pokrenemo dobre projekte, u nekom trenutku preokrenemo ih u njihovu suprotnost i „izigramo“ njihov pozitivan cilj i svrhu.

Kako vidite regionalnu izdavačku saradnju i da li dnevna politika može da poremeti te odnose?

- Izdavačka saradnja postoji, ali je niskog intenziteta, jer postoji niz administrativnih i finansijskih prepreka, ali i predrasuda, koje uključuju podcenjivanje čitalaca. Jedan od razloga je i to što su izdavači toliko zaokupljeni opstankom u svojim sredinama da svaki iskorak iz nje je ekstreman napor. Autori ex-yu prostora i njihove knjige lakše direktno pronalaze put nego što to rade izdavači. Dnevna politika možda čak i najmanje utiče na knjigu, izdavačku saradnju, ali nesvesnost onih koji kreiraju kulturne politike i radni ambijent o značaju knjige, pa posebno knjige u regionu, utiče dugoročno i obezvoljava izdavače da se upuste u prekograničnu saradnju. Ali, granice su za knjigu uvek savladive.

Kompletan program konferencije i način prijave za učešće pogledajte na linku www.color.rs/booktalk2016/

(old_image)

Pogledajte još