#BOOKTALK2016 – Zoran Penevski: Iako zapostavljena, domaća književnost za decu zanimljivija je, čak i vrednija od one koju prihvatamo kao “ozbiljnu”

0

Novi Sad će 1. i 2. septembra po drugi put biti domaćin najpriznatijim imenima iz sveta književnosti i izdavaštva. U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 1. septembra od 19 sati održaće se prva panel diskusija i svečani koktel, a 2. septembra će se održati 10 panel diskusija u dva paralelna programa.

Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija „Nedelja knjige„, od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.

Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom „Walk & Talk“ aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u „Teatru„. Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.

Na panelu „Dečja književnost u eri Instagrama, selfie-stickova i lova na Pokemone“ učestvovaće i Zoran Penevski, pisac, scenarista i prevodilac, urednik dečjih izdanja u IP „Laguna“.

Kako vidite domaću književnost za decu danas? Da li prati u korak nove generacije ili joj to nužno i ne bi trebalo da bude posao?

– Ponekad mi se čini da je, iako zapostavljena, domaća književnost za decu zanimljivija, čak i vrednija i od one književnosti koju javnost prihvata kao “ozbiljnu”. Svaka umetnička, dakle samoutemeljena struktura odgovara svim vremenima. Na društvu je da nauči generacije da te strukture nauče da čitaju – a to ne podrazumeva samo poznavanje slova i pravopisa.

Kojim kriterijumima se vodite kada odlučujete koje dečije knjige ćete izdati pod okriljem izdavačke kuće Laguna?

– “Mala laguna” je okrenuta mahom čitljivoj i originalnoj prozi uz što veći upliv sjajne ilustracije. Mislim da je za poslednjih godinu dana katalog “Male lagune” sa domaćim izdanjima verovatno najzanimljiviji kod nas.

Da li deca danas manje čitaju?

– Ne, koliko ja to mogu da procenim. Ništa manje nego kada su se pojavili radio, televizija ili kompjuteri.

Smatrate li da su za popularnost knjige svi podjednako odgovorni – država, izdavači, škola i roditelji koji se pre opredele da deci kupe kompjuter, umesto knjige?

– Ako knjige postoje, znači da postoji potreba za čitanjem. Popularnost knjige nije nešto zbog čega bi trebalo prozivati nekog na odgovornost. Reklamom možete nametati izbor prilikom kupovine, ali svi treba da rade na obrazovanju i proširivanju izbora. A i na kompjuteru možete da čitate knjige, zar ne?

Kompletan program konferencije i način prijave za učešće pogledajte na linku www.color.rs/booktalk2016/

BookTalk-Vizual-2016 - smanjeno

Foto: Color Press Grupa, Privatna arhiva

Ostavite komentar

Your email address will not be published.