#FOODTALKBUDVA2016 - Slobodan Stefanović: Gurmanluci ne moraju biti samo masna i začinjena hrana

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, gastro-blogeri, proizvođači organske hrane i stručnjaci za bezbednost hrane iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 9. septembra u Budvi, u hotelu Mogren.

Na panelu "Gastro Celebrity" učestvovaće i Slobodan Stefanović, glumac.

Kako spajaš gurmanluke i vežbanje? Da li te dve stvari zajedno mogu da se upare?

- Gurmanluci ne moraju biti samo masna i začinjena hrana, i često možete sami napraviti zdravu verziju omiljenih nezdravih jela poput palačinki s nutelom, musa od čokolade itd.. Podrazumeva se da uz vežbanje ide i poseban režim ishrane koji se bazira na povećanom unosu proteina i kontrolisanom unosu kvalitetnih ugljenih hidrata i zdravih masti. Međutim, uz pravu meru dozvoljavam sebi i najozloglašenije namirnice kao što su prost šećer, brašno ili nezdrave masti. Svaki vid ekstremnog odricanja nije dobar ni za psihu niti za cilj koji smo sebi zadali.

Koju vrstu kuhinje najviše voliš da pripremaš, a koju da jedeš?

- U kuhinji se zadržavam maksimalno 15 min pa takva jela i pripremam. To podrazumeva salate, žitarice, piletinu, orašaste plodove, povrće i voće… Od svetskih kuhinja volim azijsku gde često nemam meru. Suši, sašimi, tempura, miso, tofu, rolnice,vokovi... sve jedem bez pitanja. Nije slučajno što Azijati žive po 100 godina a izgledaju barem 10 godina mlađe.

Koje ti je omiljeno mediteransko jelo?

- Španska paelja i tortilja, sve vrste morske ribe sa aromatičnim biljkama, morski plodovi, salata od hobotnice, punjene lignje... Teško vam je ovo pitanje, mogu ovako do sutra.

Da li pratiš trendove u restoranima - prvo fotkaš, okačiš na profil, a tek onda jedeš?

- Pratim i ne marim za kolektivno prenemaganje u vezi sa fotkanjem hrane. Tu ne vidim ništa loše, naprotiv. Volim hranu, volim da jedem kvalitetno, volim da imam podsetnik gde sam šta probao i kad nemam ideju šta da kuvam, uvek prvo proverim svoj Instagram profil. Inače, često fotkam svoju hranu i objavljujem recepte na instagramu i dobijam vrlo pozitivne komentare.

Koje jelo iz detinjstva najviše volš da pripremaš, a i da jedeš?

- Omiljeno jelo mi je bećar paprikaš, kako ga zovemo mi Vojvođani, ili sataraš. Još ne umem tako dobro da ga spremim kao moja majka kad odem u posetu, pa se i ne trudim. Ovako bih samo pokvario ugođaj. Ne smem da zaboravim ‘leba, masti, aleve paprike i crnog luka – najbolja poslastica iz detinjstva kad se vratiš kući, znojav i oguljenih laktova iz igre, nema ništa lepše.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2016/

(old_image)

Pogledajte još