#FOODTALKBUDVA2016 - Dragan Damjanović: Visoki turizam se ne može zamisliti bez saradnje sa organskim proizvođačima

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, gastro-blogeri, proizvođači organske hrane i stručnjaci za bezbednost hrane iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 9. septembra u Budvi, u hotelu Mogren.

Na panelu "GMO Revolucija i Stvarnost - Organska VS Industrijska proizvodnja hrane" učestvovaće i Dragan Damjanović, predsednik NVO "Organic Montenegro".

Čime se sve bavi vaše udruženje "Organic Montenegro" i na koji način doprinosi razvoju tržišta organske hrane u Crnoj Gori?

- Udruženje "Organic Montenegro" se bavi proizvodnjom organske hrane. Članovi se bave primarnom proizvodnjom i preradom organske hrane (žitaričari, voćari i povrtari, uključena je i prerada mlijeka).Učestvuju na edukativnim seminarima i sajmovima. Izlažu i prodaju svoje prozivode na pijacama organske hrane širom Crne Gore. Doprinosi na taj način što proizvodi i prodaje organsku hranu kupcima koji prepoznaju njen značaj i vraćaju se pravilnoj ishrani.

Koliko je tržište organske hrane razvijeno u Crnoj Gori?

- Tržiste organske hrane u Crnoj Gori razvijeno je 0.05% od ukupne poljoprivredne proizvodnje, a naš cilj je da bude 5 do 10%.

Koji su ključni problemi razvoja organske hrane u Crnoj Gori, i u regionu? Koje primere dobre prakse iz inostranstva bi mogli da preuzmemo?

- Ključni problemi su nedostatak mlade radne snage, nedovoljna edukacija u praksi mladih proizvođača, neadekvatna finansijska sredstva za proizvodnju i preradu, što podrazumijeva beskamatna finansijska sredstva i grejs period od najmanje 5 godina. Takođe komplikovana procedura sertifikacije koja bi trebala biti prilagođena našim proizvođačima i uslovima u kojim rade. Primjeri dobre prakse na zapadu - povoljna kreditna sredstva (beskamatna, sa grejs periodom za proizvodnju). Veća potražnja od ponude na tržištu. Povoljne investicije za preradu hrane. Formiranje jakih samoodrživih udruženja.

Da li je turizam jedan od sredstava koji bi pomogao promociji organske hrane na prostorima Mediterana?

- Da. Visoki turizam se ne može zamisliti bez saradnje sa organskim proizvođačima. To je naša najveća prednost.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2016/

foodtalkbudva

Pogledajte još