U novom "Sumnjivom licu", svi smo mi veoma sumnjivi!

Bez obzira na sve promene kroz koje je naše društvo prolazilo, neke stvari su ostajale iste. Mladi autori ponudili su pozorišnoj publici novo čitanje tog tako poznatog i obaveznog teksta osnovnog obrazovanja.

"Sumnjivo lice" u režiji Vojslava Arsića je predstava po, ali i o komadu "Sumnjivo lice". Adaptirana verzija "Sumnjivog lica" prebacuje radnju kultnog dramskog teksta u sadašnjost i na scenu postavlja i sam predgovor "Sumnjivom licu". U izvedbi Zorana Pajića, Jelene Bogavac, Isidore Simijonović, Đorđa Živadinović Grgura, Marka Panajotovića, Uroša Novovića, Aleksandra Jovanovića, Aleksandra Vučkovića i Predraga Vasića zapitaćete se zašto se kod nas promene tako sporo odvijaju i kako nas Nušićeva aktuelnost zabavlja, a ne brine.

Savremeno "Sumnjivo lice", premijerno je izvedeno 27. juna, u koprodukciji Centra E8, festival Nušićijada i Mikser Housa. Nakon letnje pauze intenzivno se vraća na scenu, posle zatvaranja festivala u Ivanjici, pred više od pet stotina ljudi, očekuje ga i izvođenje u Beogradu, Mikser House, 6. septembra. Svoju verziju razumevanja Nušića predstaviće i publici u Podgorici na Festivalu Internacionalnog Alternativnog Teatra, 11. septembra.

- Cilj ove predstave nije da konstatuje kako je Nušić naš savremenik, već da postavi pitanje: zbog čega su stvari nepromenjive? Ima li ovo društvo želju da se menja? I šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške? Da li smo srećni što smo društvo koje sto trideset godina ima iste probleme i da li to znači da, zapravo, i ne želimo da se menjamo? Da li se stidimo što delo ovog genijalnog pisca opisuje sve naše mane, ili smo srećni zbog tih mana, pa ih ističemo kao osnovu našeg mentaliteta i kulture? - pitanja su koja reditelj Vojislav Arsić, ističe kao polaznu motivaciju za rad na ovom tekstu.

Za glumačku ekipu, rad na modernoj verziji "Sumnjivog lica" bio je autentičan, a reakcije publike potvrđuju usešnost njihove posvećenosti i želje da pored humora predstave i ono drugo važno u Nušićevom delu, kritiku. Aleksandar Jovanović, mladi glumac, koji svakodnevno zasmejava online zajednicu svojim klipovima, humor "Sumnjivog lica" razume kao istinit dakle jeziv, dakle strašan, a u isto vreme opterećujući i surovo uzbudljiv. Kako kaže Aleksandar: "Za mene je Sumnjivo lice važno jer me tera da se konstantno preispitujem kako ne bih i ja nekada postao gonič sumnjivih lica, a i zbog toga što me uči kako da se čuvam tih goniča u belim rukavicama. Važno je da ga vide svi u čitavom regionu jer su svi, u ovom modernom demokratskom društvu, svakim danom sve više sumnjivi. Svakim danom u svakom pogledu smo sve više sumnjivi. Bezbrižno se u Srbiji danas samo smeje Šakira u reklami za zubnu pastu."

Pogledajte još