#DIGITAL2016 - Milan Đukić: Vojvođanski klubovi su srpski klubovi i oba medijska javna servisa bi trebalo da imaju potrebu, želju i obavezu da prenose svaki bitan sportski događaj

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu "Srce (i novčanik) na teren: Sportska prava u godini Eura i Olimpijskih igara" učestvovaće i Milan Đukić, od 2007.godine predsednik Rukometnog kluba “Vojvodina” koja je u tom period ostvarila niz zapaženih rezultata u Srbiji, Regionalnog SEHA GAZPROM ligi, i evropskim EHF takmičenjima, uključujuži i 11 domaćih trofeja kao i četiri vezane titule državnog prvaka Super lige Srbije.

Nakon završenih Olimpijskih igara među sportistima je pokrenuta priča o podršci države klubovima. Kakva su vaša iskustva sa RK Vojvodina?

- Država moze da podrži sport sa onoliko novca koliko ima u budžetu. U sport novac stiže kao višak vrednosti koji je ostvaren u privredi. Sa ozdravljenjem domaće privrede imamo osnova da se nadamo i većem ulaganju u sport. Država nema zakonskog osnova da pomaže klubove. To je tako trenutno. Ali imamo i primer Mađarske koja ima drugačiji sistem pristupa sportu. Ali za prihvatanje tog koncepta nepohodne su izmene sistemskih zakona pa i onih o porezima.

Da li smatrate da država treba da podrži manje popularne sportove, a da menadžeri klubova popularnih i trofejnih sportova treba da budu sposobniji u pronalasku podrške?

- Zakon ne poznaje male, srednje, velike sportove. Zakon ne poznaje ni podelu na popularne i nepopularne sportove. Tu podelu su izmislili mediji. Koji tv kanal prenosi rvanje? Tekvondo? A medalje sa OI su stigle u tim sportovima. A gde su ti sportovi kada pogledate sport na sajtovima medijskih kuća? Pod "ostali sportovi"!!! Tvrdim da se pojedini sportovi namerno medijski srozavaju kao nebitni dok se drugi, kao što je košarka, sistemski prave nacionalnim sportom broj 1. Ako hoćemo u EU, a hoćemo, videćete da tamo košarka nigde nije sport broj 1. Recimo Nemačka kao primer. Menadžerski pristup je uvek poželjan u svako sportu i svakom klubu.

Često se na društvenim mrežama vodi polemike oko toga koji Javni servis treba da prenosi utakmice vojvođanskih klubova. Kakvo je vaše mišljenje?

- Vojvođanski klubovi su srpski klubovi i oba medijska javna servisa bi trebalo da imaju potrebu, želju i obavezu da prenose svaki bitan sportski događaj klubova iz Vojvodine ali i Istočne, Južne ili Zapadne Srbije. Na šljam i šund rijaliti programa treba odgovoriti sportom i kulturom. Nalazim da su prenosi sportskih događaja idealni za to. I tu medijski javni servisi moraju da imaju poseban sluh, jer je to njihova izmešu ostalog i obaveza. Ne kupujte strane lige, pratite naše lige i prvenstva ma koliko da su lošije.

Kako generalno vidite odnos medija prema sportovima koji nisu fudbal i tenis?

- Generalno mislim da treba prestati sa tom podelom na bitne i manje bitne sportove. Od kada je to tenis srpski sport broj 1 ili 2 ? Koliko to ljudi trenira? Kakve smo mi to uspehe unazad 50 godina imali u tom sportu? Pojedinačne. Ponavljam, odnos prema sportu mora biti takav da kategorizacija sportskih saveza i klubova mora da ima odražaj na ulaganje države u taj sport ali i zastupljenost u medijima. Kao negativan primer finansiranja navešću primer izmišljenog sporta "banatske šore" koji je do promena finansirala Vlada Vojvodine.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još