#FOODTALKBUDVA2016 - Maja Petrović: Današnje trendove u kuvanju prvenstveno pokreću celebrity šefovi

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, gastro-blogeri, proizvođači organske hrane i stručnjaci za bezbednost hrane iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 9. septembra u Budvi, u hotelu Mogren.

Na panelu "La Cucina Futurista: Novi ukusi i tehnike" učestvovaće i Maja Petrović, vlasnica bloga "Vitki Gurman" koji je blog o zdravoj ishrani i o tome kako da je bez puno napora i odricanja uvedemo u sve brži i stresniji način života.

Koliko pratiš nove tehnike u kuhinji na društvenim mrežama?

- Jedan deo modernih tehnika kuvanja može da se isprati na društvenim mrežama i tu prvenstveno mislim na Youtube snimke poznatih svetskih šefova. Često pretražujem takve video snimke, ali da bi se oni ispratili, zaista je potrebno neko predznanje, zato što ne kreću od basic stvari. Drugi način da se to isprati nisu društvene mreže, već download ili kupovina knjiga koje se bave tom tematikom, poput knjiga o molekularnoj gastronomiji ili egzotičnim svetskim kuhinjama. I neka treća opcija koja ostaje je pratiti emisije poznatih kuvara - ali oni neće odati sve tajne i potrebno je ponovo da imate neko predznanje.

Da li po tvom mišljenju kratki video recepti, kao novi trend na mrežama koji je popularan i kod nas, doprinose popularizaciji kuvanja?

- Što se kratkih video formi, bez previše teksta i objašnjavanja tiče, mogu samo da kažem da meni uopšte nisu interesantne, zato što su recepti uvek previše jednostavni. Znači, radi se o “smuti pa prospi” receptima, gde se sve natrpa u jednu činijicu ili koristi se jedna činija, jedna daska. Iskreno, meni je to toliko elementarno da prosto ne mogu sebe da zamislim kako pratim te recepte i bilo šta kuvam prema njima. Ali, kapiram da su ljudima koji nemaju inspiraciju, koji tek počinju da kuvaju, svakako inspirativni. Uglavnom, takvi recepti neće od nekog napraviti dobrog kuvara, ali možda vam pomognu da pojedete nešto zdravije što nije iz kesice.

Recept i fotografija: Maja Petrović
Recept i fotografija: Maja Petrović


Ko danas pokreće trendove u kulinarstvu?

- Mislim da današnje trendove u kuvanju prvenstveno pokreću celebrity šefovi. S vremena na vreme se pojave neki koji su stvarno "blistavi" - kao što je to nekada bio Feran Adria, koji je zapravo popularizovao molekularnu gastronomiju. Sad je hit Rene Redžepi, iz restorana Noma u Danskoj, koji je već nekoliko godina za redom proglašavan najboljim restoranom u svetu. Ono što je za većinu karakteristično, ne samo da koriste moderne tehnike kuvanja i pokušavaju da zavaraju oči, čulo ukusa, čulo vida - već da koriste lokalne sastojke onda kad su oni u sezoni. Taj neki trend mi se jako dopada. Sviđa mi se i ideja modernizacije lokalnih kuhinja, gde mislim i na nacionalne i na regionalne. Nadam se da će se nastaviti u tom pravcu.

Koliko su blogeri zaslužni za promovisanje zdrave ishrane?

- Blogeri, i uopšte internet, su veoma zaslužni za promovisanje, ne samo zdrave ishrane, već istine o tome kako su donešene nutricionističke smernice koje su nas od osamdesetih upućivale na to da jedemo hranu koja je nemasna, bez holesterola i slično. Nekadašnja istraživanja, koja su prethodila ovakvim preporukama, imala su stručne kritičare o kojima mi decenijama nismo znali baš ništa. U vreme kada su nam zabranjivali zasićene masti i holesterol, postojala je druga grupa naučnika koja se nije slagala sa tim smernicam i za gojaznost i srčane bolesti je, na primer, krivila šećer, margarine ili nešto treće. Zahvaljujući interentu i stručnim blogovima, te informacije i istraživanja su danas (besplatno) dostupna bukvalno svakome ko pokaže interesovanje. Naravno da i danas, na lokalnom nivou, svaka zemlja ima svoje "aferice" vezane za ishranu i dešavanja koja blogeri isprate. Ima dobrih blogova. Ima i katastrofalnih. Da imam ćerku tinajdžerku nikako ne bih volela da čita i da prati neke blogove, a to bi prvenstveno bili blogovi pojedinih agresivnih vegana - koji vrve od netačnih informacija i kvazinauke. Realno, blogeri su bitni, jer se fokusiraju na konkretne teme i oblasti, pa zainteresovana publika može da pročita nova viđenja događaja ili nekih kampanja za prehrambene proizvode, pa da na osnovu toga kreira objektivnije mišljenje. Na žalost, informacije u medijima su često loše prepisane/prevedene - na šta sam više puta reagovala na svom blogu. Činjenica je da većina novinara, jednostavno ne zna ništa o ishrani i ne može u potpunosti da isprati određene teme - dok s druge strane većina nutricionista ne zna da piše. Retko ko i zna materiju, plus zna da je obradi tako da se čita s razumevanjem. Mislim da su blogeri u tom smislu nezamenljivi.

Recept i fotografija: Maja Petrović
Recept i fotografija: Maja Petrović

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2016/

foodtalkbudva

Pogledajte još