#DIGITAL2016 - Srđa Popović: Mislim da danas nije moguće da budete kandidat za bilo koju funkciju u modernom svetu, a da bojkotujete društvene mreže

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra(četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu "All the President's Men: Uloga tradicionalnih i novih medija u Predsedničkim izborima u SAD" učestvovaće i Srđa Popović, izvršni direktor Canvasa, gostujući predavač Univerziteta Harvard, predavanja takođe drži i na drugim univerzitetima u SAD kao što su Columbia i NYU. Ponosni učesnik protesta 1996/97, važan šraf Otpora, narodni poslanik i savetnik prvog demokratski izabranog premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Kako vidite trenutnu predsedničku kampanju u Americi, s obzirom na to da je saopšteno da Tramp još uvek nije potrošio nijedan dolar na televizijske reklame?

- Donald Tramp je rijaliti zvezda i upravo se tako ponaša u kampanji svakodnevno dokazujući da iskreno veruje u to ne postoji loš ili dobar marketing i publicitet. Ono što takođe Tramp pokušava, je da sebe predstavi kao anti-establišment kandidata koji se protiv establišmenta bori upravo nekonvencionanim sredstivima. Koliko je to pametna filozifija i ispravna logika, ostavljam svakome da sam o tome sudi. Uostalom, dan nakon izbora će biti jasno da li je u tome bio upravu.

Mislite li da društvene mreže mogu da odluče o tome ko će biti novi predsednik SAD?

- Tu tezu bih samo okrenuo na drugu stranu, mislim da danas nije moguće da budete kandidat za bilo koju funkciju u modernom svetu, a da bojkotujete društvene mreže. Od trenutka kada je David Pouf genijalno integrisao socijalne medije u svaki segment kampanje Baraka Obame 2008. one postaju sastavni deo recepta za uspeh. To je kao da dokazujete da možete da bude efikasni u svim denvnim obavezama tako što nećete imati mobilni telefon. Tako nešto jednostavno nije moguće.

Nedavni izbori u Srbiji takođe su imali kandidate koji nisu koristili oglašavanje u klasičnim medijima. Vidite li kraj televizijskim debatama pred izbore, dugačkim reklamnim blokovima...?

- TV debate su vremenom postale institucije i teško je verovati da će televizija izgubiti baš svaki značaj. Mislim da uticaj televizije sigurno neće rasti, ali i dalje je televizija najefikasnije sredstvo za svaku svrstu uticaja. Društvene mreže svakoj debati daju jednu vrstu širine i svako ko ih koristi samo i jedino da bi promovisao svoje parole, veoma brzo će biti sapleten u prvoj interakciji sa drugim ljudima. Tu naša politička scena nije evoluirala i još uvek ne koristi sve prednosti društvenih mreža, ali je evidentno da idemo u tom pravcu. Siguran sam da će i kod nas doći dan, kada će političari, pre koristiti tviter kako bi brzo reagovali na neku situaciju nego što pokušati da daju izjavu kroz mejnstrim medije.

Smatrate li da će neko naredni umeti tako dobro da koristi društvene mreže kako to rade Barak i Mišel Obama?

- Sadašnji predsednik SAD i prva dama su bili ledolomci kada je reč o upotrebi društvenih mreža u političke svrhe i upravo zbog te činjenice, teško da će neko uspeti da ostavi veći utisak od njih u ovom segmentu. Oni će uvek biti uzor i simbol spoja politike i društvenih mreža, baš kao što, kada se govori o instituciji TV debate, uvek će se pamtiti ona prva iako je bila davne 1960. godine u predsedničnoj trci između Džona Kenedija i Ričarda Niksona.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još