#DIGITAL2016 - Manja Grčić: Sadržaj je ključ, platforma je manje bitna!

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu "Nacionalni emiteri u digitalnom dobu" učestvovaće i Manja Grčić, koja ima više od 15 godina iskustva u medijskoj industriji gde je bila na pozicijama izvršnog direktora u regionalnim kao i međunarodnim medijskim kompanijama, od 2011. do 2013. obavlja funkciju generalnog direktora B92 nakon čega se priključuje Antena Grupi u okviru koje je bila na poziciji direktora korporativnih i regulatornih poslova. Novim imenovanjem, Manja je postala direktor Antena Grupe za Srbiju i Crnu Goru.

Kako vidite današnju sliku nacionalnih emitera u Srbiji? Koliko su programi slični, jedni drugima konkurencija i koliko idu u korak sa globalnim trendovima?

- Domaći emiteri prate svetske trendove u izboru programskog sadržaja. Danas više niko ne izmišlja toplu vodu, bilo koja veća televizija će ulagati ili u domaće serije ili u rijaliti program i to su dve glavne grane investiranja, sve ostalo je kupovina stranog serijskog programa ili pravljenje dnevnih formata informativno-zabavnog karaktera koji negde liče ali se po kvalitetu izdvajaju. S druge strane, mi kaskamo za televizijama u većim evropskim zemljama, o Americi da i ne govorimo jer jednostavno, tržište je taj faktor koji diktira visinu ulaganja.

Da li su domaće televizije spremne na brze promene koje donosi digitalizacija?

- Te promene su mnoge sporije u Srbiji nego što u ostalim delovima Evrope. Svaki emiter je spreman onoliko koliko mu je dobar sadržaj i ukoliko je on vlasnik sadržaja. U suprotnom nije spreman na te promene jer ono što svaka televizija može da ponudi kao svoju jednistvenu prednost, jeste originalni sadržaj čiji je ona vlasnik.

Kakvi programi su popularniji kod domaće publike - licence ili autorski projekti?

- Popularan program je onaj čiji je scenario dobar, bilo da je reč o domaćim ili stranim projektima. Ljudi će uvek gledati dobru priču, čak iako je ona loše urađena. Manji je rizik ići na licencne formate, a svakako je rizičnije ulagati u autorska dela.

Da li je povezanost televizije sa internetnom i društvenim mrežama budućnost kakvu očekujete i za koju ste spremni, s obzirom da već sada imamo serije koje se premijerno prikazuju onlajn?

- Ono što su društvene mreže omogućile jeste vox populi – da čujete glas naroda, korisnika. Sada je to mnogo izraženije, ranije smo imali print i radio kao jedini način da saopštite svoj glas, a danas svako može da ima svoj nalog na tviteru, FB-u i da kaže ono što misli. Ali bih se ponovo vratila na ključ – a to je sadržaj, platforma je manje bitna. Mi smo spremni na sve izazove, trudimo se da idemo u korak sa svim promenama na medijskoj sceni, i s obzirom na mnoge izazove, moram da kažem da smo jedna od retkih medijskih kuća koja značajno ulaže prevashodno u domaći serijski i filmski program koji smatramo veoma važnim segmentom.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još