#DIGITAL2016 - Dejan Turk: Srbija mora da se više otvori za bezgranični protok robe i usluga, da ubrza inicijative za primenu e-poslovanja i e-administracije

Ovogodišnji – #Digital2016 – trajaće 2 dana – 15. i 16. septembra(četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva u galeriji Belgrade Waterfront, zgrada „Geozavoda“ u Beogradu.

Na panelu "Godinu dana posle: CEO panel direktora telekoma" učestvovaće i Dejan Turk, CEO Vip mobile i Si.mobil.

Kojom brzinom se menjaju poslovne prilike na telekomunikacionom tržištu u Srbiji?

- Telekomunikacije u Srbiji u nekim aspektima još uvek zaostaju za razvijenijim tržištima, ali se ključni trendovi ipak prate. Procenjujemo da više od polovine svih postpejd korisnika ima smart uređaje pa sve više vremena provode na internetu što je i globalni trend. Ako govorimo o penetraciji smart telefona u poređenju sa zemljama regiona negde smo na sredini liste. Konkretno u Vipu prodaja smart telefona iznosi čak 90% ukupne prodaje mobilnih uređaja, što je pravi pokazatelj budućeg razvoja tržišta. Prošle godine smo uveli 4G mrežu i konstantno širimo mobilni signal i širokopojasni internet u urbanim i ruralnim sredinama. Ovo podrazumeva značajne investicije kako bismo uopšte mogli da odgovorimo na rastuće potrebe za brzim i pouzdanim prenosom podataka na uređajima. Ipak, zbog makroekonomske situacije većina korisnika i dalje optimizuje svoju komunikaciju pa su operateri pred izazovom da obezbede prihode a da pri tom nastave da ulažu u infrastrukturu i usluge kako bi odgovorili na njihova očekivanja. To je situacija sa kojom ćemo se suočavati i u narednim godinama. Dodatno, pojava digitalnih ekosistema i tzv. OTT provajdera menjaju očekivanja korisnika, pa zato moramo stalno da pratimo i prepoznajemo nove trendove i mogućnosti. Korisnici sve više traže dodatnu vrednost i operateri moraju da se pomere sa pozicije provajdera mreže na poziciju onih koji im nude relevantan, aktuelan i privlačan sadržaj i rešenja, samostalno ili kroz partnerstva sa različitim industrijama.

Da li smatrate da je Srbija dovoljna ušla u digitalni svet i da uspeva da prati svetsko tržište?

- Rekao bih da potrebe određenog segmenta srpskih korisnika za digitalnim uslugama rastu, ne samo u pogledu brzine mreže i ponude uređaja, već i u pogledu raznovrsnosti rešenja koje im štede vreme, pružaju kvalitetnije informacije i zabavu, olakšavaju interakciju u pokretu. Postoje odlični primeri upotrebe digitalnih rešenja u Srbiji, ali uglavnom na inicijativu kompanija, jer još uvek nema dovoljno vidljive strategije od strane države. Srbija mora da se više otvori za bezgranični protok robe i usluga, da ubrza inicijative za primenu e-poslovanja i e-administracije. Dodatno, svi zajedno moramo sistematski da radimo na edukaciji šire javnosti i korisnika. Na primer, ljudi i dalje radije stoje u redu i čekaju fizičku transakciju jer postoji izvesno nepoverenje u novu generaciju rešenja za plaćanje. Digitalizacija društva treba da bude u centru pažnje svih uključenih strana kako bi se dobile konkretne koristi i privukli novi investitori u ICT sektoru, podstaklo ulaganje u obrazovanje budućih mladih lidera i stvorili stimulativni uslovi za startap kompanije koje se bave digitalnim uslugama.

Da li su dugoročni planovi u vašoj oblasti poslovanja mogući danas? Kako se sa brzim promenama nosi vaša kompanija?

- Svaka uspešna kompanija ima jasno definisanu poslovnu strategiju i ciljeve, kratkoročno i dugoročno. Međutim, u današnje vreme, a posebno u dinamičnoj oblasti telekomunikacija, ključ je u fleksibilnosti i pravovremenoj reakciji na promene na tržištu i na nove izazove. Pošto je Vip najmlađi i još uvek najmanji operater, moramo da budemo uslužniji, fleksibilniji i inovativniji od ostalih, sa jasnim fokusom na kvalitet korisničkog iskustva i dalji razvoj mreže koja je preduslov za uvođenje naprednijih usluga. Nedavno smo uveli tzv. ’’Try and Buy’’ koncept, i ovo je prvi put u Srbiji da korisnici mogu da, bez ikakvih obaveza i troškova, isprobaju mrežu i usluge jednog mobilnog operatera pre nego što se odluče da mu poklone poverenje. Vip je takođe jedini operater koji je ukinuo i trošak za uspostavu poziva i kod koga su pozivi ka korisničkom servisu besplatni. Želimo da postojeću praksu na tržištu promenimo na bolje, a ovo je samo početak. Takođe, nastavićemo sami da razvijamo sopstvene aplikacije i digitalne servise, ali ostajemo otvoreni za saradnju sa različitim industrijama i sektorima. Na primer, u saradnji sa Orion telekomom nudimo servise za gledanje video sadržaja putem mobilnih uređaja, a putem partnerstva sa Societe Generale bankom korisnici obe kompanije mogu da ostvare značajne popuste na kupovinu uređaja iz naše ponude. Upravo ovakvim komplementarnim uslugama obogaćujemo ponudu, a sve sa ciljem da korisnici dobiju nešto što im je korisno i interesantno.

Kako vidite komunikacije za 5 godina? Danas je to video, a već sutra...?

- Definitivno je to Virtual Reality, pogotovo što je to tehnologija koja je vrlo brzo postala dostupna masovnom tržištu. U bliskoj budućnosti većina nas će imati neki VR uređaj putem koga će gledati filmove, igrati igrice, a osim u industriji zabave, ova tehnologija već unosi revoluciju u medicini, nauci, obrazovanju... Nekada smo maštali o povezivanju fizičkog i virtuelnog sveta, a danas možemo virtuelno da prošetamo po plaži i razgledamo apartman koji želimo da rezervišemo pre odlaska na odmor. Zamislite revoluciju koju VR donosi u domenu npr. nekretnina. Već sada postoje kompanije koje vlasnicima nude uslugu snimanja prostora i okoline, pa je pretvore u VR sadržaj tako da potencijalni kupci koji su možda na drugom kraju planete mogu da pregledaju i obiđu sve što ih zanima iz udobnosti svoje dnevne sobe. Ogromne promene desiće se i u gaming industriji. Već imamo Google Cardboard, HTC Vive, Gear VR ili Oculus a sa nestrpljenjem očekujemo Playstation PS4 VR koji će navodno ponuditi do sada neviđeno vizuelno iskustvo virtuelne realnosti. Neke procene tvrde da će do 2020. godine VR tržište vredeti 70 milijardi dolara. Tu je šansa i za operatere, ne samo u pogledu prodaje VR uređaja, već i u kreiranju odgovarajućeg sadržaja za korisnike.

Program konferencije i način prijave možete pogledati na linku www.color.rs/digital2016

Digital2016-vizual

Pogledajte još