Hipnoza kao sve češći metod lečenja

Dok je upotreba hipnoze kod zubara dobro poznata, tehnika može da pomogne i u rešavanju bihevioralnih problema, prenose mediji.

Dva kongresa nedavno održana u Nemačkoj pokazala su da na hiljade lekara koristi hipnozu, a tehnika je posebno popularna među stomatolozima i psihoterapeutima. Ali među njima ima i traumatologa i babica.

Obuka za hipnoterapeuta traje nekoliko meseci i sertifikat se ne dobija lako.

“Hipnozom se koristi više lekara nego što ljudi misle”, kaže Bernard Trenkl, član izvršnog odbora Međunarodnog društva hipnoterapeuta (ISH).

Psiholozi i lekari koji hipnotišu pacijente više ne koriste klatna. Ne zato što ne deluju, već zato što ne žele da se uz tehniku vežu previše ezoterija i popularnih mitova.

Danas se pacijenti u stanje hipnoze dovode sporim i uspavljujućim govorom.

Hipnoza je priznata u mnogim poljima, pa i u pružanju pomoći pacijentima koji žele da prestanu da puše.

Bol pri porođaju, migrene, fobije, gojaznost, nesanice i seksualne disfunkcije takođe se uspešno rešavaju ovom metodom.

Tehnika se ne preporučuje u slučaju akutnih psihoza ili teških poremećaja ličnosti.

Hipnoza ima nešto zajedničko s meditacijom, naime, u oba je slučaja reč o stanjima promenjene svesti.

Razlika je u tome što se u meditaciji potpuno isključuje uticaj ambijenta oko osobe kako bi se stvorila unutrašnja praznina, a kod hipnoze pacijent postaje izuzetno usredsređen na svoju unutrašnjost.

Fokus je na unutrašnjoj slici koju sugeriše hipnotizer, bilo da je reč o spokojnom jedrenju morem ili skijanju na tihom bregu. Ta slika blokira sve nadražaje koji remete proces, pa se na taj način isključuje bol kod pacijenta ili se briše njegov strah.

Pacijenti ne mogu biti hipnotisani protiv svoje volje i u postupku moraju da sarađuju. Iskustva su pokazala da je otprilike 10% populacije nemoguće hipnotisati.

Hipnoterapeuti smatraju da pacijent pod hipnozom može da reši mnoge fizičke i psihičke probleme koristeći se izvorima svog organizma za samolečenje.

Izvor: B92

Pogledajte još