Ne možete nikako da smršate? Sigurno pravite neku od ove 4 greške!

Ovo su najčešći mitovi u vezi sa mršavljenjem:

Mit broj jedan: Male promene u dijeti ili ukupnoj fizičkoj aktivnosti dovešće do velikih, trajnih promena u telesnoj težini.

Nažalost, to nije istina. Male promene neće imati nikakav uticaj jer će, fiziološki, vaše telo pokušati da održi trenutnu težinu. To, naravno, ne znači da male promene ne znače apsolutno ništa, ali najverovatnije neće dovesti do rezultata koje ste očekivali.

Mit broj dva: Postavljanje realističnih ciljeva kada pokušavate da smršate je bitno jer ćete se, u suprotnom, osećati frustrirano i izgubiti manje kilograma.

Uprkos tome što pacijenti često postavljaju ambiciozne ciljeve, koje lekari odobravaju, ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da postavljanje velikih ciljeva nužno vodi do frustracije. Ako ništa drugo, čak može da pospeši pozitivan ishod dijete.

Mit broj tri: Naglo ili presporo gubljenje kilograma dovešće do ponovonog taloženja masnih naslaga.

Ni za ovu tvrdnju ne postoje naučni dokazi. Štaviše, istraživanja su pokazala da se brzo gubljenje kilograma na samom početku dijete (najčešće usled izuzetne motivacije) može dovesti u vezu sa kasnijom dugoročnom optimalnom težinom.

Mit broj četri: Partija seksa sagoreće isti broj kalorija koliko i šetnja duga jedan i po kilometar.

Rezultati istraživanja pokazali su da seksualni odnos (bez predigre) u proseku traje 6 minuta. Prosečan muškarac od 30 godina za to vreme sagoreće samo 20 kalorija, što je, opet, samo 14 kalorija više od sedenja i gledanja televizije.

Izvor: B92

Pogledajte još