U TOKU UPIS U ŠKOLU ZA NOVINARE - Slobodan Savić: Novinar je uvek na poslu, čak i kada ne radi ili kada je na godišnjem odmoru

Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Poslednje dve generacije polaznika imale su priliku da učestvuju u radu redakcije magazina “Lepota i zdravlje”, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i na portalu lepotaizdravlje.rs. Većina već sada radi na portalima i u magazinima koje izdaje CPG.

Razgovarali smo sa Slobodanom Savićem koji će ove godine prvi put biti jedan od predavača u Školi za novinare i urednike. Slobodan je novinar RTS-a, autor mnogih emisija iz kulture, jedna od njih je i "Čitanje pozorišta", od 1989. godine obavljao niz odgovornih dužnosti u RTS-u. Diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio je četiri knjige i više desetina tekstova u vodećim domaćim novinama i magazinima. Član je Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa.

Novinarstvom u oblasti kulture bavite se dugi niz godina. Šta je ono što bi mediji trebalo da urade kako bi kultura bila vidljivija?

- Trebalo bi da joj posvete više prostora, u novinama, na radiju i televiziji. Sadržaje iz kulture treba plasirati na kreativan, atraktivan, promišljen način, u formi koja je kompatibilna vremenu u kojem živimo, a ne kao popunjavanje prostora u novinama ili na televiziji.

Smatrate li da današnji novinar ima više mogućnosti da o određenim temama govori, piše...?

- To, pre svega, zavisi od novinara, ali i od tzv. slobode štampe i izražavanja. Globalni svet je zatrpan informacijama, poluinformacijama, proizvedenim informacijama, izmišljenim, spinovanim… U tom galimatijasu novinar treba da ima sposobnost da u šumi vidi drvo.

Šta su novinarstvu doneli internet, digitalizacija, tehnologija...?

- Brzi protok informacija, brzo dolaženje i razmenu informacija, i kopi-pejst novinarstvo. Društvene mreže i raznorazni blogovi doprineli su tome da danas svako o svačemo može imati mišljenje i javno ga plasirati. Svi su novinari, niko nije novinar.

Šta ćete savetovati budućim polaznicima Škole za novinare, na šta bi sve trebalo da budu spremni i koje veštine da poseduju?

- Da dobro razmisle da li žele i da li mogu da se u potpunosti posvete ovoj primamljivoj, ali teškoj profesiji. Novinar nema radno vreme, ne mora ranom zorom da ide na posao, čak ni svakodnevno, ali novinar je uvek na poslu, čak i kada ne radi ili kada je na godišnjem odmoru. Novinar stalno posmatra, promišlja, uviđa, razlaže i povezuje određene događaje i informacije. Današnji novinar mora da bude potkovan znanjem i vladanjem svim formama novinarskog izražavanja u različitim medijima. Novinarstvo nisu samo putovanja na egzotične destinacije i susreti s tzv. selebritijima, ali jeste privilegija da kao javna ličnost iznosite svoje mišljenje i na taj način kreairate tzv. javno mnenje.

Šta mogu da očekuju od vašeg časa?

- Insistiranje na kritičkom pristupu i mišljenju koje podrazumeva znanje i stav o određenim temama i pitanjima. Konkretne primere, kako se određeni sadržaji iz kulture mogu plasirati, a da budu prijemčivi tzv. širokoj publici koja za takve sadržaje možda nije, po prevashodstvu, zainteresovana. Kako se, domišljatom formom, može skrenuti pažnja i preneti odgovarajući sadržaj iz kulture. Kako se određenoj temi pristupa iz više uglova. U čemu se razlikuje, na primer, informativno-dokumentarni od kritičko-fenomenoloških pristupa. Insistiranje na temeljnom obrazovanju, obaveštenosti, objektivnosti i nepotkupljivosti. Jasno stavljanje do znanja da je novinarstvo teška i jedna od najponiženijih profesija danas, pogotovo u oblasti kulture, da iziskuje veliku posvećenost, rad, strpljenje, dovitljivost, neperestano usavršavanje i sticanje novih znanja.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranovići mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Pogledajte još