Da li vam nedostaje princ YU rokenrola? MILAN MLADENOVIĆ bi danas proslavio 58. rođendan

Milan Mladenović je rođen 1958. godine u Zagrebu, od oca Spase (rodom iz Kruševca, Srbija), koji je bio vojno lice i majke Danice (iz Makarske). U šestoj godini se sa odselio u Sarajevo, gde je živeo do 1970. godine kada se sa porodicom preselio u Beograd. Pohađao je Jedanaestu beogradsku gimnaziju.

Krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao je svoj prvi bend "Limunovo drvo". Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i u Železniku, u Bloku 45 (tzv. "Rok blok"), u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC. Najpoznatija numera "Limunovog drveta" je "Oko moje glave". U to vreme Milanovo društvo je postalo aktivno uključeno u novi pravac muzike poznat kao novi talas.

Godine 1980. zajedno sa Dragomirom Gagijem Mihailovićem, Dušanom Kojićem – Kojom i Ivicom Vdovićem – Vdom, Milan je osnovao svoj prvi veliki bend "Šarlo Akrobata" čije se numere "Niko kao ja", "Ona se budi", "Oko moje glave", "Mali čovek" nalaze se na kultnoj kompilaciji "Paket aranžman".

Sledeće godine izašao je prvi i jedini album benda "Bistriji ili tuplji čovek biva kad…", koji se smatra jednim od najvažnijih albuma jugoslovenskog novog talasa. "Šarlo Akrobata" se nakon toga raspao usled međusobnih nesuglasica između članova benda.

Krajem 1981. godine, Milan Mladenović je sa Dragomirom Mihailovićem, iz bivšeg benda "Limunovo drvo", formirao novi bend "Katarina II". Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla Akrobate" Ivica Vdović Vd.

U toj postavi grupa je 1984. godine izdala album "Katarina II" na kojem se nalaze pesme "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se čisti", "Ja znam" i druge. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović, dok je tekstove za pesme "Vrt" i "Platforme" potpisao Gagi, a muzika je zajednička.

Ubrzo je Gagi došao u sukob sa zakonom a po povratku iz zatvora saznao je da više nije član "Katarine II". Gagi je kao nosilac prava na ime "Katarina II" uskratio grupi pravo da se dalje njime koristi, pa je bend odabrao novo ime "Ekatarina Velika" – EKV. U EKV je ubrzo došao novi bubnjar Ivan Fece Firči, umesto Vda.

Godine 1985. izlazi istoimeni album "Ekatarina Velika" koji je dobio povoljne kritike i bend je postao popularan. Album iz 1986. godine "S vetrom uz lice", lansirao ih je na sam vrh jugoslovenske rok scene. Usledila je serija uspešnih albuma: "S vetrom uz lice" (1986), "Ljubav" (1987), "Samo par godina za nas" (1989), "Dum dum" (1991), "Neko nas posmatra" (1993).

Milan Mladenović se u tom periodu uspešno okušao i kao muzički producent, glumac, a pisao je i muziku za pozorišne predstave. Tokom rada sa EKV, sarađivao je kao producent na albumima bendova "Gustaf i njegovi dobri duhovi" i "Fit".

Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine, sa "Partibrejkersima" i "Električnim orgazmom" napravio je projekat "Rimtutituki", čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Singl "Slušaj ‘vamo!", s ključnim refrenom "Mir, brate, mir", izdao je B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

EKV, "Partibrejkers" i "Električni orgazam" su u septembru 1993. godine svirali u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom "Vještice" u okviru akcije "Ko to tamo pjeva".

Milan je, iz protesta zbog ekplozivom srušene najstarije i najpoznatije banjalučke džamije Ferhadije otkazao nastup "Rimtutitukija" u Banjaluci tokom rata.

Leto 1994. godine Milan Mladenović proveo je u Brazilu, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom, i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel’s Breath" ("Dah andela"). Album je kombinacija psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem. Mladenović je potom otišao u Pariz, gde je režirao spot za pesmu "Crv".

U avgustu 1994. godine, posle nastupa "Ekatarine Velike" na festivalu u Budvi, prebačen je u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović preminuo je 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u srpskoj prestonici.

Izvor: Remixpress

Pogledajte još