U TOKU UPIS U ŠKOLU ZA NOVINARE - Branislava Opranović: Nema velikih i malih tema, ima samo dobro i loše napisanih tekstova!

Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Poslednje dve generacije polaznika imale su priliku da učestvuju u radu redakcije magazina “Lepota i zdravlje”, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i na portalu lepotaizdravlje.rs. Većina već sada radi na portalima i u magazinima koje izdaje CPG.

Razgovarali smo sa jednom od predavača,Branislavom Opranović, novinarkom lista "Dnevnik".

Da li su se veštine koje novinar treba da ima danas promenile u odnosu na početak vaše novinarske karijere?

- Ako ne računamo tehničko tehnološki napredak, svako ko i malo poznaje istoriju novinarstva i novinarskog rada, mogao bi lako da uvidi, da se pravila zanata nisu promenila, kao ni lične i profesionalne osobine i veštine koje novinar mora da poseduje da bi se časno bavio ovim zanatom. Dakle, čitanje, obrazovanje, obaveštenost, pismenost, inteligencija, profesionalnost, poznavanje i pridržavanje pravila zanata, istinito, blagovremeno, nepristrasno izveštavanje... Razvoj tehnike trebao je da nam olakša posao, međutim, mnogi mediji i njihovi novinari su to zloupotrebili na uštrb kvaliteta svog rada, uskraćujući tako javnosti sveobuhvatnu i kvalitetnu informaciju! Sve je, tako, postalo velika varka i farsa - buđav slatkiš uvijen u vristeće šareni papir neusklađenih boja! "Veštine"čiji se razvoj, na žalost, posebno podstiče u današnje vreme u većini naših redakcija su poltronstvo, laganje, dodvoravanje vlasti, savijanje kičme, neznanje, neobrazovanost, nepismenost, površnost.. To je dovelo do srozavanja, sramoćenja i ponižavanja profesije i obesmišljavanja nužnosti postojanja medija, novinarstva i novinara!

Rekli ste pred početak prethodnog semestra Škole da su Srbiji potrebni novinari poput Robin Huda. Da li je i dalje tako?

- Nije. Mnogo je gore! Sad bi nam trebao Robin Hud za svakim stolom u svakoj redakciji, pa da opet bude neizvesno raskrinkavanje razloga nefunkcionisanja države i njenih institucija.

O čemu ćete razgovarati sa polaznicima na vašem času?

- a) Govoriću im o tome da je novinarstvo važan i težak i ozbiljan posao, i zamoliću ih da ga tako ozbiljno i shvate i u budućnosti rade!

b) Jedan deo časa posvetiću pronalaženju teme za pisanje (da bi se izbegla velika greška: studenti novinarstva i mladi novinari često sede u redakciji i cekaju da im urednik da temu ! ): Nema velikih i malih tema, ima samo dobro i loše napisanih tekstova! Šta je vest, šta je tema, kako se dolazi do nje, kako se pronalaze sagovornici, kako se novinar priprema za razgovor, kako se istražuje tema, šta je sve potrebno i kako proveriti, a ne pasti u dnevno političku, ili senzacionalističku zamku...

c) Drugi deo časa: Tema se uvek mora povezati s aktuelnim dešavanjima (u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji). Dakle, govoriću o onome što je za javnost najvažnije prethodnog ili tog dana kada imam zakazan čas.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija:Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Slobodan Savić, Branka Opranović i mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Pogledajte još