PRERANI I MISTERIOZAN ODLAZAK: 15 godina od smrti Rođe Raičevića!

Rođa je rođen 1957. godine u Nikšiću, gde je završio osnovnu školu. Srednju je pohađao u Podgorici, a Fakultet muzičkih umetnosti studirao je u Beogradu, zbog čega se 1976. preselio u srpsku prestonicu.

Svirao je violončelo i klavir. Jedno vreme bio je član sastava Rokeri s Moravu, kao i orkestra Miše Mijatovića.

Publika ga je upoznala zahvaljujući duetu "Godine idu" sa Nadom Topčagić. Ostvario je saradnju i sa mnogim drugim velikim zvezdama – Lepom Brenom, Mirom Škorić, Slavkom Banjcem, Cakanom, Bubom Miranović, Anom Bekutom.

Prvi album snimio je 1993. godine, a sa njega su se izdvojile pesme "Tako je suđeno", "A ja imam tebe" i "Rastanak".

Za kratko vreme postao je zvezda širom Balkana. Godine 1997. objavljuje drugi album, na kojem su se nalazili hitovi "U zemlu pao bih od stida", "U tebe sam zaljubljen", kao i pesma "Draga", koju je snimio sa tada još uvek nepoznatim muzičarem Vladom Georgievim.

Nazivali su ga novim Tomom Zdravkovićem. Istovremeno je komponovao hitove za druge estradne pevače, a malo je poznato da je pesmu "Tebi moja mazo" napisao upravo on.

Godine 2001. objavio je još jedan album, sa kojeg se izdvojila pesma "Da Bog da tebe ko mene", planirao je veliki solistički koncert i izložbu slika. Nažalost, ništa od toga nije ostvario. Pronađen je mrtav u svom stanu u Beogradu. Zvanični uzrok smrti je predoziranje kokainom, ali detalji su ostali nerazjašnjeni.

Predoziranje kokainom je, naime, retka pojava i najčešće se manifestuje prestankom rada srca ili gušenjem, što u obdukcionom nalazu za pevača nije navedeno.

U vreme kad je Rođa preminuo Beogradom su kružile i glasine da je bio zaražen HIV-om, što su njegovi bliski prijatelji odlučno demantovali, a postoji i priča da se zamerio kriminalcima jer nije hteo da nastupi tamo gde su oni želeli i da su režirali njegovu smrt.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još