Mali format

U organizaciji slikarsko - grafičke sekcije ULUPUDS-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Srbije i Gradskog sekretarijata za kulturu Beograda, u Galeriji Singidunum, otvorena je izložba "Mali format".

Uvodnu reč dala je Zorica Đermanov, istoričar umetnosti, zatim je o izložbi, sekciji, udruženju... govorio Rade Marković, predsednik slikarsko - grafičke sekcije ULUPUDS-a. Izložbu je zvanično otvorio publicista i novinar, Slobodan Kljakić, esejom "Beleška o slobodnom izboru"

Izložba, kako u katalogu piše, revijalnog karaktera, bez zadate teme, sadevena u male formate. Može da izgleda na prvi pogled kao da je mali format ograničavajući, a u stvari je obrnuto. On u stvari daje punu slobodu izraza, neposrednost iskazivanja misli i/ ili osećanja, svežinu u likovnom rukopisu, lakoću stvaranja, velike mogućnosti u eksperimentisanju, brzo beleženje ideja - ali i studioznost, bežanje iz stvarnosti u svet mašte, igranje umetnošću, bogatstvo u čitanju i tumačenju dela...

Opet i ponovo, kao i na ovoj izložbi,  potvrdilo se da velika umetnost često leži u malom formatu, te se nadam da ni ovaj tekst nije previše izašao iz malog formata - treba znati stati.

Veliki ljubitelji malog formata, znaju o čemu govorim, oni nedovoljno veliki ako dođu na izložbu možda porastu do malog formata.

Tekst i fotografije: Dragan Kljajić

Pogledajte još