Specijalna prezentacija „Zlatnog kompasa" na 60. Kanskom festivalu

Studio New Line će na 60. Kanskom filmskom festivalu predstaviti film Zlatni kompas. Nakon velikog uspeha prezentovanja trilogije „Gospodar prstenova”, na Kanskom festivalu 2001. godine, studio će predstaviti odabrane scene iz filma „Zlatni kompas” na ovogodisnjem festivalu.

Zlatni kompas (Golden Compass) je prvi deo trilogije bazirane na romanima Filipa Pulmana - Njegovo mračno tkanje (Zlatni kompas, Čudotvorni nož, Ćilibarski durbin). Knjiga je nosilac Gardijanove nagrade, Karnegijeve medalje i British Book Award za najbolju dečiju knjigu 1996. godine. Kod nas trilogija je izašla u izdanju izdavačke kuće Laguna.

Film i knjiga, prate dvanaestogodišnju devojčicu, Lajru Belakvu, koja putuje daleko na sever da spasi svog najboljeg prijatelja. Ona se upušta u veliku avanturu i na svom putu susreće bića koja menjaju oblik, veštice, oklopne polarne medvede i razna druga stvorenja iz fantastičnog univerzuma.

Glavne uloge u filmu tumače: Dakota Blu Ricards (kao Lajra), Nikol Kidman, Denijel Kreg, Eva Grin i Sem Eliot.

Dakota Blu Ricards se po prvi put pojavljuje na filmu, i odabrana je među 10.000 devojčica za ulogu Lajre. Nikol Kidman igra misterioznu Gospođu Kulter koja u početku uzima Lajru kao štićenicu, a vremenom otkriva svoju pravu prirodu i postaje jedan od njenih najvećih neprijatelja. Denijel Kreg tumaci Lorda Azriela, Lajrinog ujaka, cenjenog naučnika i istraživača.

Film obiluje do sada neviđenim specijalnim efektima koji će dočarati magični svet Filipa Pulmana. Studio je već započeo rad na drugom delu iz serijala – „Čudotvorni nož”.

Među gostima na Kanskom festivalu očekuju se glavni akteri filma i režiser Kris Vajtz (“Sve o dečaku”).

Na sledecem linku YouTube možete pogledati kratak prilog o snimanju filma sa odabranim scenama iz filma. Zlatni Kompas u domaće bioskope stiže 13. decembra.

www.kontra.org.yu

Pogledajte još