Svaki treći muškarac zataji u krevetu

Uzroke seksualne "nemoći" nije uvek lako odgonetnuti, jer oni mogu da budu organski: posledica bolesti poput dijabetesa, tromboze, hipertenzije, ali i psihološki.

Ono što zabrinjava je činjenica da je broj muškaraca sa erektilnom disfunkcijom u stalnom porastu, ali stručnjake, ipak, ohrabruje činjenica da su oni, za razliku od pre dve decenije, kada se ovaj problem čuvao u intimi spavaće sobe, sada mnogo spremniji da traže stučnu pomoć.

- Erektilna disfunkcija jeste problem koji značajno može da naruši život i muškarca i žene, i broj muškaraca koji ima problema sa postizanjem i održavanjem dovoljno duge erekcije je u porastu - objašnjava profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog na Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije.

- Uzroci erektilne disfunkcije mogu da bude psihološki, vaskularni, endokrinološki, a problem je prisutan i zbog brzog života i stresa.

Čak i kad je izazvana psihološkim razlozima, erektilna disfunkcija dodatno pogoršava psihičko stanje muškraca, jer on potpuno gubi samopouzdanje.

- I zbog toga je važno da se muškarci slobodno i što pre jave svom lekaru i pričaju o ovom problemu, jer je bitno da lekar utvrdi šta je u pozadini erektilne disfunkcije kako bi pacijentu na adekvatan način pomogao - kaže dr Vuksanović.

- Tako se često ispostavi da se iza ovog problema kriju neka organska oboljenja koja bi ostala neprepoznata, i ne bi na vreme moglo da se započne lečenje.

Iako muškarci, često već dosta isfrustrirani, očekuju čuda, profesor Vuksanović kaže da lekovi koji se daju u terapiji erektilne disfunkcije ne mogu da deluju odmah. Da se supstanca rastvori i počne da deluje potrebno je bar sat ili dva.

Prema smernicama Evropske asocijacije za urologiju, u lečenju erektilne disfunkcije prva linija su PDE-5 inhibitori, odnosno popularna "plava pilula", a zatim vakuumski uređaji za postizanje erekcije. U drugoj liniji terapije su injekcije, a na kraju se pribegava penisnim protezama. Biljni preparati koji se sve agresivnije reklamiraju nisu deo zvaničnih smernica za lečenje erektilne disfunkcije.

Da erektilna disfunkcija nije samo muški problem, potvrđuje i psihijatar i psihoterapeut Milica Rakić. Ona objašnjava da svaki četvrti partnerski odnos trpi zbog nje, kao i da impotencija, takođe, dovodi i do pojave frustracija koje se prenose na sva polja života.

- Muškarci koji imaju više od 40 godina, ali i oni u mlađim godinama, imaju realan problem i prolaze kroz psihičku patnju kada dođe do erektilne disfunkcije. Jer, modeli na kojima su oni rasli govore da oni moraju da budu potentni, da je to znak muškosti, i ako tu postoji problem, onda počinje strah da će izneveriti partnerku, da će ih ona ostaviti, i da nisu dovoljno dobri muškarci - kaže dr Ristić.

- Ukoliko su psihološki razlozi doveli do ovog problema, tokom četiri do šest susreta sa pacijentom mi možemo vrlo brzo da ga rešimo. Važno je da on ima podršku svoje partnerke i da mi znamo u kakvim okolnostima muškarac živi i funkcioniše i kakve su njegove navike.

Doktor Aleksandar Vuksanović upozorava i da je neophodno da muškarci ne uzimaju neproverene lekove za potenciju.

- Na tržištu postoji ogroman broj preparata koji su lako dostupni, ali su neispitani, njihova efikasnost nije dokazana i mogu da sadrže i neke štetne supstance. Zato bi trebalo obaviti konsultacije sa lekarom i onda kupiti proveren lek u apoteci.

Izvor: Novosti

Pogledajte još