LJUDSKA I POLITIČKA SRAMOTA ZA SRBIJU: Rističević iskoristio obolelo dete za politički obračun

Zasplepnjem stranačkom mržnjom, Rističević je akciju roditelja, od kojih je jedno poslanik DS, i građana Srbije opisao kao "prikupljanje novca za kampanju DS".

Heroina Sofija rođena je sa rascepom između dušnika i jednjaka zbog čega sva hrana koju uzima odlazi u pluća. Za godinu ipo dana imala je devet operacija, dva puta joj je stalo srce, na dva, pa na sedam minuta. Za poslednja tri dana građani Srbije prikupili su 122.000 evra koliko je potrebno za desetu operaciju.

Međutim, sa druge strane ovog podviga Srbije, u njenom političkom životu dogodilo se - da nema granice u bestidnosti. U Skupštini je posle međustranačkih psovki i pljuvanja ubeležena i najsramotnija stranica - bolest deteta samo jer mu je roditelj u drugoj stranci, povod je za partijska nadmudrivanja.

Marjan Rističević je sve to uspeo, a da za to nije dobio ni prekor svojih kolega iz vladajuće koalicije. "Isterivanje pravde" Rističević je otpočeo u noći između srede i četvrtka, baš kada su skupljene sve pare za Sofiju. Pedesetosmogodišnji poslanik oko ponoći na društvenoj mreži Tviter počeo je da piše nekoliko u nizu tvitova u kojima tvrdi da su roditelji odbili novac države da bi DS mogla da vodi kampanju.

- DS su čudo. Ćerki jednog od njih 2015. godine RFZO platio 460.000 evra operacije u inostranstvu. Ove godine su sami odbili RFZO da bi platili kampanju - samo je jedan od tvitova. Potom je čak i upoređivao koliko je dece o trošku države otišlo na lečenje u inostranstvo u vreme SNS, a koliko u vreme vlasti demokrata.

Rističević se nije zaustavio ni juče u Skupštini kada su ušli poslanici DS.

- Skupljate pare i od države i od naroda! Nije vam dosta što ste se nakrali hoćete još da kradete - uzvikivao je Rističević. Za ovu priliku nije sedeo odvojeno kao što je obično radi već je dovikivao okruživši se naprednjacima.

Očajni otac male Sofije, Dejan Nikolić emotivno je reagovao, a naprednjaci su se potom povukli u svoju poslaničku prostoriju.

Rističević se, međutim, ni tamo nije smirio i urlao je toliko da se čulo i na hodniku: "Neću da brišem tvitove". Kasnije ih je ipak obrisao.

Inače, roditelji su uputili apel za pomoć jer je RFZO isprva odobrio lečenje u italijanskoj klinici koja nije specijalizovana za Sofijinu bolest. Roditelji su se žalili, a kako nije bilo odgovora na žalbu, počeli da skupljaju novac jer je vreme za odlazak na operaciju isticalo. RFZO nije odobrio odgovarajuću kliniku i do 16.11. nije razmotrio žalbu roditelja. Sofija je trebalo da bude u bolnici juče 17. novembra.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov kaže da će demokrate tražiti da Rističević podnese ostavku.

- Očekujemo od vrha SNS na čijoj je Rističević listi da se izjasni da li zastupa njihov sistem vrednosti - kaže Jerkov i pita vladajuću koaliciju postoje li granice u političkoj borbi.

- Moja Sofija je borac i čudo, od prvog dana bori se sa opakom anomalijom, izdržala je četiri operacije i pet endoskopija, dva puta se vratila u život bez oštećenja. Ona se smeje, trči, gleda crtaće, ali ne govori, a ja živim za dan da joj čujem glas - priča majka Bojana Milatović Nikolić.

Sofiju mama čuva tokom dana, tata tokom noći, a baka je sve vreme uz nju da pomogne. Sofija ima kanilu u grlu, a hrani se preko gastrostome.

- Kada sam shvatila da je za pet dana potrebno da sakupimo 122.000 evra, došlo mi je iz kože da iskočim. Beskrajno sam zahvalna svima, jer su se svi digli na noge da pomognu mom detetu, hvala im do neba.

Zatvaranje fistula koje predstoji biće samo početak Sofijinog izlečenja. Ukoliko sve bude kako treba, poslednja operacija koja čeka Sofiju je laringoplastika, kojom bi proširili grlo i spremili je za skidanje trahealne kanile. Najbolja prognoza je da će trahealnu kanilu nositi još četiri, pet godina.

- Kao majka koja obožava dete, mogu da kažem da i ako ne govori, njene oči govore. Ne može da jede ali zna čemu služi kašičica. Budite uz nju - poručuje majka.

Izvor: Blic

Pogledajte još