NUČNICI UTVRDILI: Dobar san leči

0

Donekle zanemaren melatonin, hormon pinealne žlezde, vrlo je važan za očuvanje moždanih ćelija. Pinealna žlezda se nalazi u sredini mozga i svoju aktivnost ispoljava isključivo noću.

Pod okriljem mraka ona serotonin pretvara u melatonin, veoma koristan za odlaganje pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, ishemije mozga i moždanog udara. Može da smanji i stepen neurodegenerativnih promena u organizmu.

Utvrđeno je i da dovoljna količina ovog hormona pozitivno utiče na raspoloženje, dok njegov nedostatak dovodi do uznemirenosti, zamora i lošeg raspoloženja. Smatra se i da melatonin sprečava srčani udar uzrokovan stresom, tako što smanjuje proizvodnju kortikosteroida, koji mogu da oštete srčani mišić.

Nažalost, danas sve više ljudi, naročito u urbanim sredinama, ima manjak melatonina. U gradovima je veštačko osvetljenje glavni krivac za nemogućnost ostvarivanja potpunog mraka tokom noći. A ulična i druga svetlost koja dopire u spavaće sobe koči enzime odgovorne za „prevođenje“ serotonina u melatonin, objašnjavaju stručnjaci.

Zamračivanje soba za vreme spavanja je najjednostavniji način da se očuva stvaranje i funkcija melatonina. Kod ljudi koji imaju problem da utonu u san ili imaju više od 60 godina davanje ovog hormona kao leka pokazalo se delotvornim. A melatonin se po prirodi stvari manje luči u starosti.

Naučnici veruju da prisustvo melatonina može sprečiti i rast kancerogenih ćelija. To bi značilo da u budućnosti ovaj hormon može da ima terapeutsku ulogu u lečenju zloćudnih bolesti.

Izvor: Novosti

Foto: Ilustracija / Yay Images

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.