Vlada očekuje nastavak pregovora i novog posrednika

BEOGRAD, 19. aprila 2007. (Beta) - Vlada Srbije očekuje da, u dogledno vreme, posle posete misije Saveta bezbednosti UN Beogradu i Prištini, pregovori o Kosovu budu nastavljeni i da bude imenovan novi međunarodni posrednik u pregovorima.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je na konferenciji za novinare posle današnje sednice vlade da bi cilj trebalo da bude postizanje kompromisa srpske i albanske strane.

"Vlada se nada da će pregovori o statusu nakon posete misije Saveta bezbednosti UN Beogradu i Prištini sledeće nedelje u jednom doglednom roku biti nastavljeni, i da će Savet bezbednosti u nastavku pregovaračkog procesa odrediti novog međunarodnog posrednika, što bi trebalo da doprinese da se dođe do kompromisnog rešenja srpske i albanske strane", rekao je Lončar.

Vlada Srbije je, kako je dodao, zahvalna Rusiji zbog podrške stavu Beograda.

"Principijelna podrška koju Ruska Federacija pruža politici naše države oko statusa Kosova i Metohije za nas ovde u Srbiji ima istorijski značaj", rekao je Lončar.

Osvrćući se na ostavku člana pregovaračkog tima Srbije Leona Kojena, Lončar je rekao da se vlada nije danas bavila personalnim sastavom tima, budući da je to nadležnost Skupštine Srbije.

ded/šm

Pogledajte još