VIŠE NIJE TAJNA: Kako je oslepeo Andrea Bočeli

Lekari su savetovali Andreinoj majci da abortira jer su predvideli će biti rođen slabovid. Mama Edi i tata Alesandro su to odbili. Odmah posle rođenja je konstatovano da ima brojne probleme sa vidom, i posle mnogobrojnih poesta lekarima, postavljena mu je dijagnoza glaukoma. U dvanaestoj godini je potpuno oslepeo, usled povrede koju je zadobio igrajući fudbal. Bio je golman, lopta ga je udarila u oko i imao je povredu mozga. Da bi zaustavili krvarenje u glavi, lekari su pokušali da mu spasu vid stavljanjem pijavica na glavu, ali nisu uspeli.

Kada je potpuno oslepeo, Bočeli je naučio Brajevo pismo i koristio je prste da bi naučio note i počeo da svira klavir. Studirao je pravo u Pizi i zarađivao pevajući po noćnim barovima. Život mu se okrenuo 1993. kada ga je u 34. godini primetio Lučano Pavaroti koji ga je poveo na turneju i pružio mu podršku u karijeri. Od tada do danas je prodao više od 80 miliona albuma.

Bočeli je inspirisao jednog od vodećih britanskih reditelja da njegovu životnu priču prenese na veliko platno. Jedini pevačev zahtev je bio da to što je slep ne bude predstavljeno kao hendikep. Film "Music of Silence" režira Majkl Radford. Bočelija će glumiti Tobi Sebastijan kog znamo iz serije "Igra prestola".

Bočeli je zamolio reditelja da ga ne predstavi kao slepu osobu jer je "većinu života proveo pokušavajući da se pretvara da može da vidi". Pevač ne želi da dovodi ljude u neprijatne situacije i veruje da "niko ne želi da ga vidi kako traži stolicu kao očajnik, ispruženih ruku".

- On koristi razne trikove. Šutnuće stolicu stopalom da bi video gde je. I naravno, ima apsolutno razvijena druga čula. Može da namiriše, dodirne, oseti, a iznad svega da čuje. Bukvalno pucne prstima i kaže koliko je daleko zid - rekao je režiser Majkl Radford.

U filmu igraju i Antonio Banderas i naš glumac Miloš Biković.

Izvor: NoiZZ.rs

Pogledajte još