Del Ponte: Optužbe za dogovor sa Beogradom neosnovane

SARAJEVO, 20. aprila 2007. (Beta) - Glavna Haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je da su optužbe prema kojima je ona navodno sklopila dogovor sa Beogradom, da ne objavljuje tajne dokumente u procesu tužbe BiH protiv Srbije, "neosnovane" i da "potiču iz nedovoljnog razumevanja postupaka pred ovim sudom".

"Ja ne pravim dogovore. Moj posao i posao moje kancelarije jeste da sakupljamo dokaze i dokažemo optužbe u sudnici. Tokom svih ovih godina ulagali smo ogromne napore kako bismo došli do dokaza o krivici onih koji su optuženi za neke od najgorih zločina počinjenih tokom prošlog stoleća", izjavila je Del Ponte za "Dnevni avaz".

Ona je istakla da je tužilaštvo u Hagu uspelo da dokaže da je počinjen genocid u Srebrenici, da je silovanje korišćeno kao sredstvo terora, da je i silovanje zločin protiv čovečnosti, ali i da su odgovorni za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva zaslužili najveću kaznu.

Komentarišući pismo koje je njen kolega Džefri Najs navodno uputio zagrebačkom "Jutarnjem listu", u kojem navodi da je Karla del Ponte pristala na nagodbu sa Beogradom, tužiteljka je izrazila nadu da "oni koji poseduju tačne informacije o njenom radu nikada neće poverovati optužbama koje se ovih dana pojavljuju u medijima".

Ona je istakla da je proteklih osam godina posvetila borbi za pravdu za žrtve zločina u bivšoj Jugoslaviji i da je učinila sve da dođe do dokaza i predoči ih sudijama.

Prema njenim rečima, samo Međunarodni sud pravde može da objasni razloge za svoju odluku.

"Srbiji, kao jedinoj državi za koju je ustanovljeno da je prekršila Konvenciju o genocidu, ne bi smelo da se dozvoli da nastavi s kršenjem te konvencije time što ne hapsi Ratka Mladića. To je nespojivo s principima vladavine prava i pravde, a ta dva principa smatraju se stubovima međunarodne zajednice", ocenila je Del Ponte.

Pogledajte još