SVI IDEALI SVETA NE VREDE SUZE JEDNOG DETETA: Humanitarna aukcija slika za ugrožene porodice na Kosovu

Likovni umetnici iz Beograda, Sarajeva i Zagreba okupili su se oko humane ideje pred novogodišnje praznike, sa željom da pomognu unesrećenim, socijalno ugroženim porodicama kosovskih enklava. Filip Jovanović će slikati na licu mesta monohrom Beograda (ulje na platnu) pred publikom i učesnicima aukcije, dok će Jelena Kesser i Duško Šibl izložiti svoja dela „Suza tihe radosti“ i „Ples“. Prihod od aukcije biće dodeljen socijalno ugroženim porodicama sa Kosova i Metohije koje su na rubu egzistencije:

- Porodici Miladinović iz Potkomlja (Opština Leposavić) - petočlana porodica, majka sa četvoricom sinova, tragičnih sudbina i bez krova nad glavom. Žive u dva kontejnera koja su dobili od KFOR-a.

- Porodici Perić iz Raniluga (Opšina Kosovska Kamenica) - osmočlana, povratnička porodica koju čine roditelji i šestoro dece predškolskog i školskog uzrasta. Roditelji su nezaposleni, a pored adekvatnog životnog prostora neophodno im je bukvalno sve, počev od hrane.

- Porodici Trajković iz Sušice (Opština Gračanica) - sedmočlana porodica, suočena sa velikim siromaštvom koja živi u oronuloj kući od 45 kvadrata u kojoj nema ni kupatila ni vode.

- Porodici Petrović iz Gračanice - dečaci Nemanja (14), Strahinja (11) i Mihajlo(9) Petrović, nakon teške porodične tragedije (otac ubio majku, pa sebe) žive od minimalca i porodične penzije.

- Porodici Stevanović iz sela Vrbeštica (Opština Štrpce) - četvoročlana porodica koja živi u veoma teškim uslovima u trošnoj kućici, bez ikakvih primanja.

Pogledajte još