Ruski ambasador u Turskoj ubijen na otvaranju izložbe! (VIDEO)

Motiv napadača je nepoznat, ali je navedeno da je uzviknuo: "Ovo je za Alep!" Turski mediji javljaju i da je troje ljudi ranjeno u napadu na ambasadora.

Do napada je došlo na izložbi pod nazivom "Rusija očima Turaka", ambasadoru je pružena pomoć na mestu događaja, ali je on od zadobijenih prostrelnih rana preminuo.

Prema navodima medija, muškarac u odelu, sa kravatom i pištoljem, je ubijen, a objavljena je i fotografija napadača, snimljena neposredno posle pucnjave.

Objavljen je i snimak trenutka kada je upucan ambasador Rusije u Turskoj.

Ruski mediji su preneli da je o tragediji obavešten ruski predsednik Vladimir Putin i njegovo obraćanje povodom smrti ambasadora se očekuje u narednim satima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom Putina, posle ubistva ruskog ambasadora u Ankari, prenosi AFP.

Rojters navodi da je napadač u galeriju ušao pokazavši policijsku propusnicu, a objavljena je njegova fotografija u policijskoj uniformi.

Rusko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je ranije da je ambasador zadobio prostrelnu ranu, ali nisu naveli ništa o njegovom stanju. Na mesto napada je ubrzo stigao turski ministar unutrašnjih poslova.

- Nepoznata osoba otvorila je vatru tokom javnog događaja u Ankari. Kao rezultat toga ruski ambasador u Turskoj dobio je prostrelnu ranu - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova.

Skaj njuz je preneo nezvanične informacije da je u prostoru u kome je organizovana izložba došlo do talačke krize, kao i da su iza napadača u objektu zabarikadirani ambasador Rusije i druge zvanice.

Te informacije su potvrdili i izvori iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova i time demantovali prethodne navode da je ambasador prebačen u bolnicu.

AP navodi da je Karlovu pružena pomoć na mestu napada, a potom je saopšteno i da je policija upala u galeriju i upustila se u razmenu vatre s napadačem.

"Raša tudej“ navodi da je naoružani napadač uleteo u zgradu u kojoj je trebalo da bude održana izložba, kao i da je ambasador ranjen pre nego što je održao govor.

TAS prenosi da je se čulo nekoliko pucnjeva. Turski mediji su objavili i fotografiju upucanog ambasadora koji nepomično leži na podu galerije u kojoj je postavljena izložba.

Prema nezvaničnim informacijama, napadač je uzviknuo "Ovo je za Alep!" i otvorio vatru. Postoji više oprečnih informacija o tome. Neki prenose da je uzviknuo "Alahu akbar“, neki "Izlazite“, a postoje i informacije da je rekao i nekoliko reči na ruskom pre nego što je ranjen.

"Hurijet" prenosi da je napadač više puta pucao u vazduh pre napada na Karlova. Specijalne snage su okružile zgradu. Napad je izveden posle višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji, ističe AFP.

Karlov je diplomata koji je prethodno radio u Severnoj Koreji.

Odnosi Rusije i Turske su prošle godine bili veoma zategnuti nakon što je Turska oborila ruski avion u novembru 2015. godine.

Izvor: B92

Pogledajte još