ISKUSNI OČEVI PRIČALI BUDUĆIM TATAMA O SVOJIM STRAHOVIMA

Đorđe David, koji je pre dve godine, u 50. godini, postao otac devojčice priznao je da je mislio da sa njim nešto nije u redu kad je postao tata, jer je njegovo dete za njega bilo strano biće koje kaki, piški i plače.

“Muškarci su nezreo pol u odnosu na žene”, rekao je David i dodao da muškarci ne shvataju ulogu roditelja prvih nekoliko meseci, a da sve počinje da se menja onog trenutka kada ih dete prvi put pipne, pogleda i nasmeje se.

David je priznao da je kao muškarac imao problem u glavi kada je žena u trudnoći počela da se “izobličava”, ali je istakao da je tada najbitnije pokazati razumevanje, podržati partnerku i da će se takav odnos višestruko nagraditi.

Da kod budućih očeva “kasnije klikne” i da je za budućeg tatu najbitnije istrenirano strpljenje, smatra i tata dva dečaka od tri i jedne godine – bloger Dejan Pataki, koji svoja iskustva o roditeljstvu beleži na blogu www.patakblog.rs. Glumac Đorđe Erčević, koji ima sina od 10 godina, je dodao da je najvažnije razumeti stanja u kojima se žena nalazi od trudnoće do posle porođaja.

David, Erčević i Pataki pokazali su i svoja umeća u povijanju beba, što je izazvalo smeh prisutnih budućih roditelja. David je zaključio da je lakše koristiti pelene-gaće, Erčević je široko povijanje nazvao „švedski povez“, dok se Pataki najbolje pokazao pričajući sa bebom koju je povijao.

Psiholog Nina Đurđević je ukazala se buduće tate suočavaju sa raznim strahovima i postavljaju razna pitanja: da li će biti sposobni da obezbede materijalne uslove za dete, da li će biti dobri očevi, da li će biti strogi, da li će njihova partnerka biti dobra majka, kako će dolazak bebe promeniti njihov odnos sa suprugama, prijateljima, poslodavcem, imaju strah da neće voleti dete... Ona je ukazala da muškarce interesuje i kakav će biti seksualni život nakon dolaska bebe i kakve su promene kroz koje će njihove partnerke proći nakon što postanu majke.

Radionica „Tatina humana strana“ održana je sa ciljem da animira očeve i podigne svest o uključivanju muškaraca u najznačajniju životnu ulogu – ulogu roditelja.

„Kroz besplatnu školu roditeljstva za Novobeograđane prošlo je za godinu dana oko 600 mama. Neke od njih su imale i podršku svojih partnera, koji su, takodje bili na radionicama. Naš cilj je da svaki par zajedno prođe školicu i bude spreman za dolazak novog člana porodice“, rekla je ginekološko-akušerska sestra Danka Todorović, koja vodi školicu roditeljstva.

Radionicu besplatne škole roditeljstva Opštine Novi Beograd podržali su Udruženje “Mamin san” – škola za trudnice i Humana.

Pogledajte još