STRUČNJACI RUŠE PREDRASUDE: Zašto je sladoled zimi dobra ideja?

No, za to nema razloga jer ovu finu poslasticu stvarno možete jesti tokom čitave godine, bez obzira na temperature.

Zanimljivo je da upravo stanovnici skandinavskih zemalja, gde ni tokom leta temperature nisu baš "letnje", pojedu najveće količine sladoleda po glavi stanovnika. Kada je u pitanju konzumiranje sladoleda zimi stručnjaci ruše predrasude.

U naučnim krugovima smatra se kako je reč samo o navikama ili porodičnim tradicijama, poput one kada baka kaže unucima da ne jedu sladoled zimi jer je to opasno. Ali, lekari navode kako to nije istina i dodaje da se od sladoleda ne dobija upala grla niti krajnika.

- Sladoled ne šteti zimi, niti grlu niti disajnim niti probavnim organima - napominju stručnjaci.

Konzumiranje sladoleda lekari preporučuju čak više zimi nego leti upravo zbog temperaturnih razlika između našeg tela i spoljašnje sredine.

- Bol u grlu izaziva, kao što samo ime kaže, bol u grlu. Isto tako prisutna je povećana temperatura, odnosno osećaj žarenja u grlu. Sladoled može svojom hladnoćom, delovati tako da zapravo smanjuje simptome grlobolje, smanjuje temperaturu, a time i osećaj bolova u grlu - ističu stručnjaci.

Što se tiče operacije krajnika, konzumiranje sladoleda nakon zahvata doktor može dozvoliti. Međutim, u obzir ne dolaze sladoledi s orašastim plodovima ili žitaricama jer mogu nadražiti grlo. Najbolji izbori u tom slučaju su oni klasični – čokolada, vanila ili jagoda.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još