NOVA LISTA MILIJARDERA: On je najbogatiji Srbin, ali ne živi u Srbiji!

0

Listu je predstavio magazin Forbs.

Najbogatiji čovek u Srbiji je Filip Cepter, odnosno Milan Janković, čije se bogatstvo procenjuje na pet milijardi dolara, prema listi svetskih milijardera 2016.

Cepter je osnivač kompanije Cepter International, a iako ne živi u Srbiji, ima državljanstvo.

Među najbogatijim ljudima u Srbiji je i Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, sa bogatstvom od 540 miliona dolara, a jedini čovek iz Srbije, sa adresom u Srbiji je Miroslav Mišković, koji raspolaže sa 520 miliona dolara.

SAD su zemlja sa najvećim brojem milijardera, što je podatak koji ne iznenađuje. Iza njih je Kina, dok u Evropi prvo mesto dele Nemačka i Velika Britanija sa po 120 milijardera, a sledi Rusija sa 88 milijardera.

Kod Slovenaca su najbogatiji Iza i Samo Login, par koji je zaradio enormno bogatstvo na aplikaciji Talking Tom Cat. Njihov imetak se procenjuje na 700 miliona dolara, a iza njih je Joc Pečečnik, vlasnik Interblocka, sa bogatstvom od 266 miliona dolara, tvrdi Forbs.

U Hrvatskoj, najbogatija je hrvatsko-čileanska porodica Lukšić, sa neto vrednošću od 15 milijardi dolara. Prati ih austro-hrvatski milijarder Ditrih Matešić, vlasnik Red Bula, sa bogatstvom od 10,8 milijardi dolara.

Iza njih slede Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, sa 499 miliona dolara, i Emil Tedeski, vlasnik Atlantic grup, sa neto bogatstvom od 208 miliona dolara.

Što se Makedonije tiče, Forbs kaže da se na vrhu nalazi Jordan Kamcev, vlasnik Orka Holdinga, sa 238 miliona dolara vrednim bogatstvom. Drugi je Minčo Jordanov, vlasnik Makstila sa 234 miliona dolara.

Najbogatiji makedonski nerezident je Majk Ilić, osnivač fast-fud franšize Little Caesars Pica, vlasnik Detroit Red Wingsa, NHL ekipe i Detroit Tigers ekipe iz MLB-a, sa bogatstvom od 6,1 milijardi dolara.

Najbogatiji u Bosni i Hercegovini su, Kenan i Damir Hastor, koji su nasledili Prevet i ASA Group od oca Nijaza, i raspolažu sa 412 miliona dolara. Iza njih je Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Group, sa imetkom od 364 miliona dolara.

Za kraj, u Crnoj Gori – zvanično najbogatiji čovek je Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda, koji živi i radi u Crnoj Gori, sa imetkom od 1,61 milijardi dolara. Na drugom mestu je porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića, koja ima 167 miliona dolara, ali, kako navodi Forbs, o njihovom bogatstvu ne postoje podaci, prenosi televizija N1.

Izvor: tanjug

Foto: Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.