ALEKSANDAR VUČIĆ: Albanski specijalci hteli da miniraju prugu, moja odluka je bila da zaustavim voz!

- Jutros u 8.30 za Kosovsku Mitrovicu iz Beograda je voz, ponavljam voz, a ne tenk ili oklopno vozilo ili bilo šta slično putnički voz koji je trebalo da spaja ljude gradove u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, zakonima svih zemalja sveta u skladu sa najvišim vrednostima i standardma Evropske unije. Voz je krenuo na put, a onda su počele da se događaju gotovo neverovatne stvari. Moram da vas obavestim da smo mi večeras saznali da su Albanci, njihove specijalne snage deo pruge pokušali da miniraju. Poslali su svoje jedinice, samo od Albanaca sastavljenu jedinicu iz mesta Lužane, iz trougla Podujevo - Orlane - Vučitrn. Poslali su ih sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, da uhapse mašinovođu, uhapse putnike voza. Srbi, kada su videli šta Albanci čine okupili su se i okružili albansku jedinicu iz Lužana. Albanci su mimo bilo čijeg odobrenja poslali 17 blndiranih oklopnih vozila tipa "kobra" sa specijalnim jedinicama Rosu na sever Kosova sa željom da isprovociraju sukob. Moja je odluka bila u tom trenutku, i tome se ponosim ,da zaustavim naš voz u Raški da bih sačuvao i slobodu i živote naših ljudi - kazao je Vučić.

Vučić je kazao i da voz sa putnicima ne može biti pretnja bezbednosti.

-Ovo je moja poslednja molba i upozorenje Albancima na Kosovu i Metohiji i moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji da treba da ostanu na svojim ognjištima. Moja molba Albancima je da ne pokušavaju da napadnu srpski narod oružjem na Kosovu i Metohiji, jer Srbija te napade neće dozvoliti - kazao je Vučić.

Premijer je rekao i da je tražio hitan sastanak sa državnicima, da je već razgovarao sa Federikom Mogerini, a o današnjem događaju namerava da upozna i rukovodstvo Ruske Federacije i Narodne Republike Kine. Takođe, on je naveo i da će pokušati da stupi u kontakt sa Džozefom Bajdenom i upozna ga "sa ratnim igrama" Prištine.

Iz Beograda je, posle 18 godina, danas krenuo voz za Kosovsku Mitrovicu, a nekoliko sati po polasku objavljeni su snimci da je uz šine postavljen eksploziv.

Specijalne kontradiverzione jedinice kosovske policije zbog toga su počele proveru četrdesetak kilometara pruge od administrativne linije do Kosovske Mitrovice. Voz se trenutno nalazi u Raškoj, poslednjoj stanici pred administrativnu liniju sa KiM.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je ranije danas nadležene institucije u Prištini da zakonskim merama zaustave voz, kako je rekao, zbog neprihvatljivog nacionalističkog obeležja u njemu koje je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

On je kazao da su u tom vozu i zvaničnici Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu i Metohiji koji su pod zaštitom Uneska.

Kosovska ministarka Edita Tahiri juče je od EU zatražila da zabrani ulazak voza na Kosovo jer, kako je ocenila, Beograd time destablizuje Kosovo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Pogledajte još