DRAMA NA DUNAVU: Velika santa leda se otkačila kod Grocke, preti Smederevu, Novi Sad u pripravnosti!

0

Veća santa leda se danas odvojila od ledenog čepa kod Gročanske ade i Dunavom krenula ka Smederevu, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je upozorilo vlasnike plovnih objekata da preduzmu mere predostrožnosti.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević je izjavio Tanjugu da je pre oko sat vremena iskrsao novi problem dok je domaći ledolomac „Greben“ probijao čep kod gročanske ade koji je dug tri do četiri kilometara.

Kovačević kaže da se još ne zna tačna veličina sante, ali da će se dok stigne do Smedereva delimično istopiti, okruniti ili razbiti udarajući o obalu.

Imamo trenutno jedan problem koji rešavamo kod gročanske ade, nizvodno od Pančevačkog mosta. Greben je pošao noćas uzvodno od Smedereva i došao do gročanske ade i trenutno probija čep koji se formirao u dužini od tri do četiri kilometara. Santa se već dosta iskrunila – naveo je Kovačević.

On je objasnio da se tokom probijanja „Grebena“ jedna već santa leda otkačila i krenula ka Smederevu.

Kovačević apelujemo na sve građane i vlasnike splavova brodova, luka i terminala da hitno podignu nivo pažnje kako bi se pripremili za eventualne neželjene efekte dolaska sante.

Svi moraju u Smederevu da budu u pripravnosti zbog te sante koja se otklačila. Greben nije mogao da se vrati po nju, jer je bio usred čepa. Nije toliko dramatična situacija, ali treba preduzeti mere predostrožnosti – naglasio je pomoćnik ministra.

Iz „Voda Vojvodine“ danas su saopštili da je prvi led iz daljske krivine stigao jutros do Novog Sada.

Reč je o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova. U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći lodolomac, odlomi veća ledena santa, još od jutros kod Novog Sad dežura potiskivač „Sloga“ koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno – navode u „Vodama Vojvodine“.

Kako kažu, od jutros je u pripravnosti još jedan potiskivač, koji je usidren u Novom Sadu nizvodno od Žeželjevog mosta.

Taj potiskivač će reagovati samo u slučaju da nam Dunavom stignu toliko velike sante, koje se mogu zaglaviti između stubova nekog od tri mosta, a „Sloga“ ih ne bude mogla propustiti.

Kako bi se pravovremeno moglo reagovati na potencijalna zagušenja, na svim kritičnim tačkama od daljske krivine do Novog Sada nalaze se osmatrači JVP „Vode Vojvodine“, koji dežurnim timovima javljaju kakvo je stanje na terenu- navodi u ovom preduzeću.

Izvor: tanjug, blic

Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.