Finalna emisija

Ekipa portala Nadlanu.com ekskluzivno prenosi utiske sa finalne emisije "Kroz vrata znanja do putovanja", gde su "Faraoni", s 34 poena, pobedili i na taj načim obezbedili sebi put u Vašington

Časopis "National Geographic Junior Srbija" i Izdavačka kuća "KLETT" , u saradnji sa Obrazovnim programom RTS-a, organizovali su ovaj interaktivni kviz. Vodič kroz ovu pustolovinu bio je voditelj istraživač Svetislav - Bule Goncić. Ispred studija galama, 40 klinaca, tri učiteljice i devet takmičara. Desetogodišnjaci imaju neviđenu tremu. Muka, klecanje kolena, povraćanje, polivanje hladnom vodom, merenje pulsa i konstatacija da žvakanje žvaka i trema daju krajnji ishod u vidu bola u stomaku - samo su neki problemčići pred snimanje emisije. 

Tri grupe takmičara - "Crveni faraoni" iz Lučana, "Blještavi grifoni" i "Faraoni" iz Beograda bore se tako što odgovaraju dva puta na po pet pitanja. Publika navija, svako bodri svoju ekipu, podižu se baloni, vremenom uzbuđenje raste. Jedno od poslednjih pitanja je bilo: Koja vladarska titula povezuje Dušana Silnog, Petra Velikog i Kleopatru? Odgovor je "Car". Da, možda je upravo to pitanje odlučilo da "Faraoni", odnesu četiri boda i budu pobednici ove treće sezone kviza. 

Generalni sponzor kviza portal Nadlanu.com ovom prilikom je dodelio i iPod nano, u igri na sreću. A, upravo pobednička trojka je odnela pobedu u toj igri. Učenica pobedničke ekipe, Danica Bogunović iz OŠ "Jovan Miodragović" sa Vračara, kaže da je čitala isključivo časopis "Nacionalna geografija", povremeno su se svi okupljali i učili su zajedno. Ona nije imala tremu i zato i putuje u Vašington sa svojim drugarima iz ekipe i učiteljicom  Brankicom Stojanović,  a najviše bi kako kaže volela da vidi Belu kuću i sedište "Nacionalne geografije"

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još