Samopregled dojki spasava život – kako ga uraditi?

0

Samopregled dojke tema je na koju se stalno moramo vraćati jer nekada zaista može spasiti život.

Prema rečima stručnjaka samopregled dojki trebalo bi raditi od puberteta, svaki mesec u prvom delu ciklusa zato što su tada dojke najmekše. Nakon ovulacije dojke postanu gušće, dolazi do veće koncentracije hormona i tada nije dobro raditi samopregled dojke.

Za žene koje su u reproduktivnom dobu to se odnosi na dane pred kraj menstrualnog ciklusa, odnosno od 1. do 7. dana ciklusa, a za žene koje su ušle u menopauzu bilo bi dobro da na kalendaru imaju zaokružen jedan dan u mesecu za samopregled.

Druge dijagnostičke metode su moćne, međutim jednostavna metoda koja nam je svima pristupačna zaista ponekad može spasiti život, ističu stručnjaci.

Samopregled dojke najbolje je raditi pred ogledalom:

1. Stanite ispred ogledala goli do pojasa.

2. Prvo što se radi je inspekcija, dakle gledamo šta vidimo u ogledalu. Potrebno je rukama se podbočiti i pogledati u ogledalu jesu li dojke simetrične, ima li na njima brazdi, postoji li sekrecija iz bradavice ili disproporcija u veličini same dojke.

3. Zatim se podignu ruke iznad glave pri čemu se koža zategne kada možemo videti je li nam promakla neka promena dok smo držali ruke dole. Važno je zapamtiti da levu dojku pregledamo desnom rukom, a desnu dojku levom rukom.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.