UPIS U TOKU! Ovakve utiske nosi prethodna generacija Škole za novinare i urednike!

Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Sve informacije o upisu pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Razgovarali smo sa prošlom generacijom CPG Škole za novinare i urednike, i evo kakve utiske nose, koje predavanje im je bilo najzanimljivije i šta su sve naučili:

Zbog čega je vaš izbor upravo bila Škola za novinare i urednike Color Press Grupe?

Tijana Lazarević: Pre svega zato što je Color Press Group najveći izdavač magazina u Srbiji i region i što je svakako privilegija i veliko zadovoljstvo biti deo tog tima, učiti od najboljih profesionalaca u svom poslu i na taj način obogatiti svoju radnu biografiju a negde i sam život.

Koja znanja i veštine su vam bila najkorisnija i najzanimljivija?

Tijana Lazarević: Naučiti da pišemo vest, izveštaj, reportažu i da od sada znamo da uradimo intervju sa nama dragom i poznatom javnom ličnosti. Svakako nemerljivo vredno i korisna bila su nam i predavanja naših gostujućih predavača iz praske i njihova iskustva iz života i rada u novinarstvu.

Kaća Budić: Osnove novinarstva, uređenje časopisa.

Nataša Drinić: Veoma korisnim smatram znanja iz web novinarstva, pošto sam se pre upisa u Školicu bavila gotovo isključivo pisanim dnevnim novinarstvom (ako se izuzme kratak rad na lokalnoj televiziji). Naučeno sam uspešno primenila, te je domaći zadatak u vidu postavljanja jednog posta na blogu prerastao u pristojno primećen blog, koji je u međuvrmenu “unapređen” u sajt”. Naravno, neprocenjivo je bilo sagledati tekstove iz ugla urednika, i smatram da su mi predavanja koja su se bavila ovom tematikom pomogla da izbegnem greške kojih do tada nisam bila svesna.

Čija predavanja pamtite kao najinteresantnija i po čemu?

Tijana Lazarević: Svako predavanje naše glavne mentorke Mirjane Pantoš, ali rame uz rame s njom po kvalitetu i želji da nam prenesu sve iskrene mane i prednosti budućeg posla su bili i predavači kao što je Slobodan Savić, Žikica Milošević, Dragana Gligić, Tanja Marić, Vesna de Vinča i za mene najdraže predavanje sjajnog čoveka nezamenljive i jedinstvene harizme Roberta Čobana.

Nataša Drinić: Mirjana Pantoš je svoja predavanjima uvek činila zanimljivim, a anegdote kojima ih je obogaćivala pomagala su da se zapamte osnovni postulati jezika i novinarskog zanata. Uz to, Mirjana je u meni probudila prilično zgasli optimizam pokazavši mi da je posle radnog veka dugog gotovo kao moj život i dalje istinski zaljubljenik u posao kojim se bavi. Marina Kosanović dala je neprocenjivi odgovor na večno pitanje “Kako zainteresovati, a zatim i zadržati čitaoca, zaradivši pri tom dovoljno?”

Kako vam se svidela poseta Beogradskom sajmu knjiga?

Tijana Lazarević: Poseta Beogradskom sajmu knjiga bila je sjajna prilika da se još više družimo i povežemo kao grupa i kolege buduće, ali i da nešto novo vidimo i naučimo na javnom času koji nam je na sajmu knjiga održao ugledni voditelj i autor emisije “Tabloid” Aleksandar Filipović.

Nataša Drinić: Poseta Beogradskom sajmu knjiga bila je pravi užitak, i pokazala mi je da uprkos pauzi koju sam u svom novinarskom radu napravila, i dalje mogu da napišem odličan izveštaj (mišljenje Aleksandra Filipovića) i pored buke, kratkog roka i nedostatka prostora.

Neki od vas učestvovali su u radu konferencija i događaja. Šta vam je u vezi sa tim bilo najinteresantnije?

Tijana Lazarević: Za mene konferencije su nešto što sam najviše volela i jedva čekala da radim tokom trajanja škole. Konferencije koje organizuje Color Media Communications su od velikog značaja i uticaja na društveni, kulturni I ekonomski život u svetu, regionu i Srbiji I bila je velika čast biti od pomoći pri organizaciji tih velikih događaja.

Nataša Drinić: Pomagala sam u organizovanju manifestacije Singing Christmas Tree, istina samo slanjem mailova i telefonskim razgovorima. Mada bih se vise radovala da mi je dodeljen posao koji ukljucuje kreativno pisanje, svesna sam da ni jedna medijska kuca ne moze da funkcionise ako svako ne odradi zadatak koji mu je zapao, ma koliko repetativan bio. Ne verujem da bi i jedne novine izasle da nije onih koji kuvaju kafu, zar ne☺?

Šta biste savetovali budućim polaznicima?

Tijana Lazarević: Da uživaju i “upijaju” znanje i iskustva od svojih predavača. Da budu inovativni, kreativni, samostalni, hrabri i uporni dok budu obavljali radne zadatke i da budu srećni i ponosni na sebe što su na pravi I kvalitetan način ispunjavali svoje vreme subotom i ulagali u sebe. A svi mi znamo da se ta investicija zagarantovano jednom isplati na najlepši način.

Kaća Budić: Nemam neki konkretam savet, ali ako žele da pišu neka ne odustaju.

Nataša Drinić: Vodite brižljive i detaljne beleške! Možda će vam se u trenutku izlaganja predavača sve učiniti logičnim, pa ćete pomisliti “Ovo se samo po sebi podrazumeva”, ali ponavljanje je majka učenja. Sačuvajte brojeve telefona i email adrese svih predavača i saradnika – nikad ne znate ko će se pokazati voljnim da vam pruži ruku pomoći i šansu da se bavite jednim od najlepših zanimanja na svetu.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Ninamedie, Vojvode Mišića 9, Novi Sad.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Pogledajte još