Predstavljena vinska tradicija Kalabrije, Kampanije, Pulje i Sicilije

U METRO HoReCa Centru gostima je predstavljena jedinstvena i izuzetno bogata vinarska baština južne Italije. Kroz vinsku kartu, sve prisutne je vodio Igor Luković, predsednik UO Udruženja somelijera Srbije, dok je Uroš Urošević, Masteršef i rukovodilac METRO HoReCa Centra na najbolji način predstavio slaganje hrane i vina, kreirajući ukuse koji u harmoniji sa vinom daju najbolji doživljaj.

Prisutnima se obratio i Giovanni Mafodda, direktor kancelarije Agencije ICE u Srbiji i zahvalio trgovinskom lancu Metro Cash & Carry Srbija na visokoj profesionalnosti i spremnosti da u svom prestižnom HoReCa Centru u Beogradu predstavi bogatu tradiciju vina sa Juga Italije, koja iz godine u godinu dostižu sve viši nivo kvaliteta i čijapotražnja na međunarodnom tržištu beleži sve veći rast.

Poznato je da Italijani gaje veliku strast prema hrani, kao i da svojom umetnošću u pravljenju vina ova zemlja odavno zadivljuje ceo svet. Italija ima 20 vinskih regiona i odlične preduslove za uzgoj grožđa, a o njihovoj posvećenosti i ljubavi prema vinu govori podatak da čak 30 odsto ukupne svetske proizvodnje potiče upravo iz ove mediteranske zemlje.

„Italijanska vina sa razlogom su najtraženija uvozna vina u Srbiji. Italija je najveći proizvođač vina na svetu, sa velikim diverzitetom sorti i podneblja u različitim regijama. To italijanska vina čini uzbudljvim za otkrivanje. Duga tradicija garantuje upečatljiv kvalitet, a velika proizvodnja vrlo konkurente cene, za šta su vina sa italijanskog juga posebno dobar primer. Tu uvek možete da računate na dobar odnos cene i kvaliteta koji dobijate. Posebno je uživanje upariti tako autentična i karakterna vina sa vrhunski osmišljenim zalogajima, što smo danas imali prilike da iskusimo u METRO HoReCa centru“ rekao je ovom prilikomIgor Luković, predsednik UO Udruženja somelijera Srbije.

Kada je u pitanju slaganje vina i hrane, to je za Italijane posebna umetnost. Primer je vino Livia Antica Fiano di Avelino 2015, jedna od etiketa koja je predstavljena na degustaciji.

Ovo vino je specifično po mirisu livadskog meda, dunje i kruške, cveta narandže i kore limuna. Ima plemenit i slojevit karakter. U ustima je sočno, fine voćne svežine, sa završnicom orašastog karaktera, i malo bademaste gorčine. Livia se najbolje slaže uz karpaćo od ribe, tempuru, i salatu od hobotnice.

Pogledajte još