Ode Janica u penziju

Vijest koja se već danima u ovdašnjim sportskim krugovima širi kao svojevrsni ,trač", a neki su je svrstali i u rubriku "verovali ili ne", konačno je postala istina - hrvatska nacionalna heroina, skijašica Janica Kostelić, saopćila da prestaje sa aktivnim profesionalnim skijanjem!

Navijači su ostali šokirani: Zar naša Janica? Naša sniježna kraljica? Ma nije moguće!?!

Jest! Gotovo je! Nema više!!! Dosta joj je polomljenih kostiju, operiranih koljena, probadanja u leđima, odrađivanja spustova, slaloma i veleslaloma pod visokom temperaturom i šakama lijekova protiv bolova, života svedenog na hotelske sobe i skijaške staze.

Dosta joj je da je novinari prate u stopu, da je snimaju u bolničkim sobama nakon operacija, da njezinu sliku stavljaju na naslovne strane. Dosta joj je! Janica je odabrala normalan život.

"Ja sam samo obična cura koja se ne voli čitati na naslovnicama" rekla je jednostavno Kostelić kada je osjetila potrebu da hrvatskoj javnosti objavi da se definitivno povlači sa scene.

Janica Kostelić još je prije nekoliko dana, sudjelujući na ,četu" na svojem službenom sajtu, navijačima ostavila poruku kako "jako cijeni svoje navijače i sve što su za nju napravili", no dodala je i da nikada oko sebe nije tražila medijsku pompu.

"Samo sam htjela skijati i uživati u tome, no to se u Hrvatskoj ne može jer što god napraviš, kriv si. Bilo bi sve puno drugačije da ja skijam i da me se pusti na miru, mislim na novinare i medije, skijala bih ja do smrti" napisala je tada Janica.

Sportski stručnjaci tada su se složili kako je to bila svojevrsna neslužbena najava njezine odluke da prestane sa aktivnim profesionalnim skijanjem. No, iako je vojska Janičinih navijača čula i shvatila što im je njihova junakinja htjela reći, nada je umirala posljednja. "Možda ipak....možda se predomisli...?" pitanje je ostalo visjeti u zraku.

Posljednje nade navijača srušile su se kada je Janica definitivno i odlučno rekla: Dosta! A da pokaže da stvarno misli ozbiljno, u Rijeci je nedavno otvorila - kozmetički salon. I savim jednostavo objasnila kako su taj salon i njezina ljubav - Boris, njezin novi život.

Janica je bila tri puta ukupna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, tri puta je u rukama imala mali kristalni globus kao pobjednica u poretku slalomašica, zabilježila je čak 30 pobjeda u Svjetskom kupu, a ostat će zapamćena kao jedna od rijetkih skijašica koja je pobjeđivala u svim disciplinama.

Pa onda četiri zlatne i dvije srebrne medalje na zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju (SAD) 2002. i Torinu (Italija) 2006. godine, i još pet zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava u Sent Moricu 2003. i Santa Katarini 2005.

I to nije sve. Pribrojite tome deset operacija, beskrajne dane rehabilitacija, hodanja na štakama, tablete protiv bolova.... To su one tamne strane jedne impresivne karijere. Je li se isplatilo?

Odgovor na to pitanje zna samo Janica.

Sandra Carić-Hercog

Pogledajte još