Male promene za velike uštede: Saveti za energetski efikasan dom!

Kada se pomisli na štednju prva uobičajena asocijacija jeodricanje. Principi energetske efikasnosti su upravo suprotni i podrazumevaju isti ili viši nivo komfora i kvaliteta života ili rada, uz upotrebu manje količine energije. Bonus je to što će oni koji se ponašaju energetski efikasno uštedeti novac.

Energetski efikasnom upotrebom svetlamogu se ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije i time smanjiti mesečni računi .

Na primer, iako bi trebalo da daju više, šest običnih sijalica od 25 W daju zajedno istu količinu svetlosti kao jedna od 100 W, a takav „buket” sijalica, troši čak 50 odsto više energije. Zato je bolje rešenje koristiti jednu sijalicu veće snage umesto više sijalica manje snage.

Najjednostavniji način da se bude energetski efikasan je da semaksimalno iskoristi dnevno svetlo. Zato bi trebalo redovno čistiti prozore, izbegavati postavljanje prevelikog broja biljaka ispred prozora i tamne zavese. U radnim prostorijama stolove treba postaviti tako da budu osvetljeni suncem. Isključite svetla u sobama kada ne boravite u njima i pronađite najefikasnije mesto za osvetljenje. Ukoliko su zidovi okrečeni u svetle nijanse, reflektovaće više svetlosti, pa neće biti potrebe za dodatnim osvetljenjem.

Ukoliko koristiteobične sijalice, zamenite ih štedljivim -CFL sijalicama ili LED lampicama. Štedljiva CFL sijalica koristi 75 odsto manje energije i traje 10 puta duže od obične sijalice. Obične sijalice sa užarenim vlaknom traju prosečno do 1.000 sati, a štedljive više od 10.000. Zato zamenite obične sijalice štedljivim.

Iako se ne čini da je tako,uređaji troše male količine energije i kada su samo uključeni u šteker. Zato isključite uređaje kada ih ne koristite ili izlazite iz kuće. Uostalom, tako će biti i sigurniji od eventualnog prekida u napajanju.
Spustite termostat na bojleru sa 51 stepeni Celzijusa na 49 stepeni Celzijusa i uštedećete oko pet odsto električne energije koju troši, a da uopšte nećete izgubiti na količini tople vode.

Zbogloše izolovanih prozora i vratai mesta na fasadi gde su montirane spoljne jedinice klima uređaja, često se dešavaju značajni gubici toplote ili hladnoće, u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato treba dobro zapušiti sve rupe i procepe trakama ili drugim sredstvima, poput gita ili pene.

Obezbedite što boljestrujanje vazduhaoko grejnih tela ili rashladnih tela. Znači, potrebno je otkloniti sve potencijalne prepreke.

Rashladni uređajibi trebalo da stoje na najhladnijem mestu u domu, udaljenom od izvora grejanja kao što su radijatori, direktni Sunčevi zraci, šporet i sl.

Razmeštaj za efikasnost

Frižideri su na drugom mestu velikih potrošača u kuhinji. Budući da troše oko 25% električne energije u domaćinstvu. Pomerite frižider i zamrzivač najmanje 10 centimetara od zida, da se ne bi pregrevali zbog manjka prostora za strujanje vazduha i uštedećete energiju.

Pogledajte još