Dani Hvara u restoranu Šaran

U restoranu “Šaran” se, po šesti put, održava kulinarska manifestacija “ Dani hvarske kuhinje”, koja će trajati do 7 februara.

Koliko se Beograđanima dopada opojni miris Mediterana na Hvarski način, pokazatelj je da će i ovogodišnja gozba trajati dve nedelje.
Domaćin manifestacije, kao i prethodnih godina je Jurica Tomičić, vlasnik najpoznatijeg restorana na Hvaru „Kod kapetana“. Uz zadovoljni osmeh, rekao nam je:

Sada je već sve postalo rutina, osećamo se kao da dolazimo u svoju kuću. Hrana je ista kao i prethodne godine, kada je manifestacija odlično prošla. Očekujemo da će ove godine biti još bolje“.

Tim koji pobeđuje ne treba menjati, tako da je i sada, glavni i odgovorni da specijaliteti budu pripremljeni najbolje što mogu Tonči Jerković, koji je jedan od najpoznatijih kuvara na Hvaru. Ova uigrana ekipa svojom maštom i umećem spremanja mediteranskih specijaliteta nateraće vas prste da poližete, ali i da obavezno dođete sledeće godine.

U naredne dve nedelje meni “Šarana” obogatiće se raznovrsnim specijalitetima kao što su: jadranski škampi i gambori na buzaru, hvarska gregada, jagnjetina lešo spremljena na dalmatinski način, pašticada, odnosno juneće meso u madera sosu, regata ili mešana bela riba, rižoto sa škampima, brodet kao nacionalno jelo Dalmacije, i mnogim drugim.
Cene se kreću od 290, koliko je 100 grama lignji, do 4.950 dinara, koliko košta porcija ribe prve kategorije, kao što su sanpjer i škarpina.
Da bi ukusi dobili pravu notu preporučuju vina sa Hvara iz podruma “Plančić” i “Svirče” .

Ostrvo Hvar karakteriše ugodna mediteranska klima, najveći broj sunčanih dana u godini i miris lavande. Domaćini su nam doneli jedino što su mogli od ova tri, mirisom osvežili prostor i bar donekle dočarali atmosferu svog doma. Mnogi bi bili srećniji da su u snežni Beograd doneli sunce.

Za odličnu atmosferu zadužen je orkestar starogradske muzike, koji svakoga dana svira od 16 časova.

Pronađite malo vremena, prošetajte se do restorana “Šaran” i uživajte u čarima Mediterana.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još