Predstava "Preobraženo" 1. aprila pred beogradskom publikom

Tero Sarinen svakako je najveća zvezda finske savremene scene, igrač i koreograf izuzetne međunarodne karijere. U godini kada Finska proslavlja vek svoje nezavisnosti, njegova trupa će po prvi put nastupiti u Beogradu, i to u Operi Madlenianum, 1. aprila.

Kao koreograf, Sarinen je poznat po jedinstvenom jeziku pokreta, dok su njegova dela od strane kritike često opisivana kao apsolutna umetnost. Osnovni cilj njegove helsinške trupe koju je osnovao još 1996. godine, jeste promovisanje humanog pogleda na svet i osnovne ljudske vrednosti kroz jezik igre. Kompanija je nastupala u preko 40 zemalja sveta, dok zajedno sa svojim timom, Sarinen sarađuje sa brojnim značajnim trupama poput Holandskog plesnog teatra, Plesne kompanije Batševa, Opere Liona i Nacionalnog baleta Finske.

Njegov stil je refleksija uticaja koji ujedinjuju buto igru i borilačke veštine, sa klasičnim baletom i tehnikama savremene igre zapadnih zemalja. Njegovi radovi, koji su stekli međunarodni ugled, karakterističan su oblik potpunih umetničkih kreacija: od kombinacije izuzetnih izvođača, do upadljive estetike, neverovatnog dizajna svetla i žive muzike. Kompanija uživa gostoprimstvo helsinškog Aleksander teatra, koji je nekada bio dom finske Opere i Baleta, a gde je Sarinen i započeo svoju karijeru osamdesetih godina prošlog veka.

Predstava "Preobraženo" koju Kompanija Tera Sarinena donosi pred beogradsku publiku, kreirana je isključivo za muškarce. Koreograf o ovom celovečernjem delu kaže:

- Pokret je moj večiti izvor inspiracije. Kroz svoje postavke težim stvaranju živopisnog, višeslojnog, pokreta snažnog izraza, koji se izdiže iz primarnih izvora. Stvarajući ovaj komad, posebno sam želeo da se poigram sa suprotstavljenim silama i trzavicama. Osetio sam potrebu da spojim ljude različitog doba i iz različitih okruženja, da bi se bavili temama promene i požude. Ne mogu da poreknem da su mojih pola veka i više od 30 godina izvođačke karijere, uticali na odluku da koristim igru kako bih se bavio pomerenim, mutiranim ljudskim osećanjima. Tražeći muziku, otkrio sam kompozicije Ese-Peka Salonena. Osim kinetičkog kvaliteta, ono što me je u njima inspirisalo predstavlja način na koji se one prebacuju iz brutalno agresivnog u nežno. Salonenova muzika obezbedila je provokativnu, multidimenzionalnu početnu iskru za bavljenje brojnim emocijama i virtuoznošću čoveka - čoveka koji igra. Neustrašivi pred ekstremima osećajnosti i heroizma, i svim onim što se nalazi između, ja i ovih osam igrača težili smo beskonačnosti izražajne moći ljudskog tela, oslobađajućeg pokreta – i toga da se bude ljudsko biće.

Posebnu dimenziju ovom delu daje rasveta, koju će trupa doneti iz Finske. Biće to prilika da uživamo u jednom posve raskošnom koreografskom delu.

Pogledajte još