Kamilica i njena lica

Kamilica je jedan od najstarijih lekova narodne medicine

Čaj je veoma koristan i upotrebljava se pri upali kože i sluzokože, za ispiranje usta, za obloge pri konjuktivitisu, ublažava opekotine, smiruje upale uha i nosa, bolove i grčeve u stomaku. Za odrasle se priprema jaki čaj od kamilice. 

Dve kašičice cveta preliju se sa 2–3 dl ključale vode i ostavi se poklopljeno jedan sat. Nakon toga se pritiskanjem procedi, po volji zasladi. Čaj se pije topao. Cvetne glavice se ne smeju kuvati, jer sadrže eterično ulje koje kuvanjem ispari te se gube lekovita svojstva.

Tinktura kamilice je rastvor cvetnih glavica u alkoholu. 

Deset grama suvog cveta kamilice stavi se u tamnu bocu i prelije sa 1 dl 70% alkohola. Ostavi se mesec dana uz povremeno mućkanje. Procedi se kroz krpu i ponovo uspe u tamnu bocu. Ova tinktura upotrebljava se pri manjim povredama kože i za sprečavanje procesa upale u ustima, grlu i na usnama. 

Koristi se na taj način što se malo tinkture stavi u toplu vodu i rastvorom ispiraju usta. Vruć rastvor tinkture sa vodom pomaže pri smanjenju znojenja nogu. Tinktura pomaže i kod menstrualnih tegoba, mučnine i povraćanja, deluje protivupalno i antibakterijski, pomaže kod grčeva i ubrzava zarastanje rana. 

Uljni ekstrakt kamilice može se pripremiti od maslinovog ulja i sušenih cvetova. Ulje se čuva tri sedmice na toplom mestu i posle toga se procedi, a upotrebljava se za negu temena, uklanjanje peruti i njegu ispucale kože. Čuva se  na tamnom i hladnom mestu. Eterično ulje kamilice upotrebljava se i u aromaterapiji za ublažavanje simptoma glavobolje, menstrualnih i klimakteričnih tegoba, alergija, kod opekotina, za sniženje temperature i ublažavanje depresije.

Kamilica se upotrebljava i za inhalacije kod upala disajnih puteva. Jedna do dve kašičice cveta kamilice preliju se sa 2 dl vrele vode, puste da odstoje poklopljeno 15 minuta uz povremeno mešanje, i zatim se sve procedi. Mogu se raditi i inhalacije eteričnim uljem kamilice koje se ukapa u vrelu vodu. Obratite pažnju prilikom kupovine, jer samo čista eterična ulja imaju lekovito delovanje. Inače, eterična ulja imaju široku primenu. Za pročišćavanje vazduha u kući za vreme infektivnih bolesti, mogu se koristiti gorionici za sveće koji imaju posudu sa vodom u koju se ukapa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice. Ovo pomaže i za uklanjanje neprijatnih mirisa, a kamilica posebno dobro deluje u dečjim sobama. Obavezno probajte kupku sa nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice koja će vas opustiti i obezbediti sladak san. Uz nju se može koristiti i lavanda.

Maska za ishranu i umirenje kože se pravi tako što se u dve kašičice jogurta umeša kašičica jačeg čaja od kamilice. Masku namažite na lice i vrat, ostavite dok ne počne da se steže i isperite mlakim čajem od kamilice. Posle toga na lice nanesite tonik: vrećicu čaja od kamilice prelijte sa 2 dl vrele vode, pokrijte i ostavite da se ohladi. Dodajte dve kašike jabukovog sirćeta i prelijte u prokuvanu flašu koju možete čuvati u frižideru. Tonik upotrebljavajte jednom nedeljno, posle čišćenja lica. Kamilica će smiriti kožu i smanjiti proširene pore, a sirće će da uništi bakterije i prljavštinu. 

Za oštećenu kosu napravite pakovanje tako što ćete u zagrejano maslinovo ulje dodati po jednu kašiku cveta kamilice, osušene koprive i cveta zove. Poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Propasirajte pa dodajte žumance, kašiku meda i nekoliko kapi limunovog soka. Ravnomerno rasporedite po kosi, umotajte u topao peškir i pustite da deluje pola sata.

http://lisa.burda.co.yu

Pogledajte još